Отличният политически диалог и прагматичното двустранно сътрудничество между България и

...
Отличният политически диалог и прагматичното двустранно сътрудничество между България и
Коментари Харесай

Радев и Матарела: Стокообменът между България и Италия е 7 млрд. евро

Отличният политически разговор и прагматичното двустранно съдействие сред България и Италия имат действителни измерители в областта на вложенията и двустранния стокообмен, който доближава 7 милиарда евро за м.г. Това беше общата позиция на президентите на България и Италия Румен Радев и Серджо Матарела, които разговаряха в Порто в границите на срещата на върха на страните от групата „ Арайолуш “, оповестиха от прессекретариата на президента.

Държавните глави означиха, че са налице всички предпоставки и забележителен капацитет за още по-активно икономическо съдействие и развиване на общи планове сред бизнеса от България и Италия в разнообразни сфери. Президентът Матарела удостовери безапелационната поддръжка на Италия за присъединението на България към Шенген, в това число от позиция на още по-силното поощряване на туризма и общуването на жителите от двете страни. Президентът Радев от своя страна изрази задоволство от ангажираността на Италия с работата по плана за Транспортен кулоар 8, който е от стратегическо значение за районната съгласуваност.

Румен Радев оцени високо партньорството на България и Италия в построяването на системата за незабавна здравна помощ по въздуха у нас. През идващите месеци следва да бъде направена и първата доставка на профилирани хеликоптери от Италия. Българското общество чака реализирането на този план, който разкрива удобни благоприятни условия за следващо разширение на партньорството в авиационната промишленост, означи още Румен Радев.

Двустранното съдействие в областта на защитата, процесът на рационализация на Българската войска, провеждането на взаимни военни учения, както и отличното партньорство сред българските и италианските военнослужещи в състава на бойната група на НАТО у нас, в която Италия е рамкова страна, също бяха откроени по време на срещата. Друг акцент бе задълбочаването на съдействието в областта на културата, образованието и университетския продан.

Румен Радев насочи покана към Серджо Матарела да посети България в скоро време с оглед следващо развиване на двустранния разговор и на партньорските връзки сред двете страни. През 2024 година следва България и Италия да отбележат 145 години от установяването на дипломатически връзки посред им.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР