Отлична оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил даде

...
Отлична оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил даде
Коментари Харесай

Отлична оценка за работата на Окръжен съд –Кюстендил даде председателят на ВКС

Отлична оценка за работата на Окръжен съд – Кюстендил даде ръководителят на Върховен касационен съд, арбитър Галина Захарова. Тя беше посетител на Отчетното заседание на съда за 2021 година.

„ Съдейки от резултатите, бих ги оценила освен като позитивни, освен като доста положителни, а действително те са отлични. Върховенството на правото не е куха, а действителна цел, с всяко съвещание и всеки предписан акт. Имам запаси към отразяването на действителната натовареност на съдиите, съгласно заложените критерии в статистиката. В натовареността не се отразява всичката активност, за която се поставят старания, отвън директната правораздавателна активност, а тя изисква труд и човешко време “, съобщи арбитър Галина Захарова.

Оценката й за работата на Окръжен съд бе споделена и от ръководителя на Апелативен съд – София, арбитър Даниела Дончева, която също бе посетител на доклада за предходната година.

„ Искам да Ви поздравя за постигнатите резултати през 2021 година, една добре свършена работа, освен това в усложнена епидемиологична конюнктура и при внедряване на новата деловодна стратегия / ЕИСС /. Анализът демонстрира, че работите отговорно. Вие сте единствения съд в апелативния регион, при който наказателното поделение и по- натоварено от гражданското “, разяснява арбитър Даниела Дончева.

Трикратно нарастване на делата за държане и разпространяване на опиати, и нарастване на делата за ПТП с летален излаз ( с 50 % повече спрямо предишни години), регистрират от Окръжен съд – Кюстендил за 2021 година.

„ Очевидно е засилена наклонността към неспазване на разпоредбите за придвижване по Закона за придвижване по пътищата, имаща за резултат гибел при ПТП. Близо трикратно са увеличени делата по чл.354а от Наказателен кодекс, което сочи на засилена интензивност за попречване и откриване на този тип закононарушения от страна на проверяващите органи “, разяснява в доклада административният началник, ръководител на Окръжен съд – Кюстендил, арбитър Пенка Братанова.​

През 2021 година, в Оценка за съвместимост – Кюстендил са постъпили за разглеждане общо 1263 броя каузи от всички типове, като спрямо миналата 2020 година е налице понижение на постъпленията със 100 каузи. От общо обсъждани през годината 1615 каузи, съдът е съумял да свърши 1230, или 76%.

Налице е понижение на висящите повече от 5 години каузи спрямо предишни години, което следва да се регистрира в положителен смисъл, показва в доклада си арбитър Братанова.

Действителната натовареност на съдиите в Оценка за съвместимост Кюстендил през 2021 година е била както следва:разглеждани приблизително месечно по 12,92 каузи, свършвани приблизително месечно по 9,84 броя каузи. И през 2021 година Окръжен съд – Кюстендил работи с понижен съдийски състав.

Постъплението на наказателни каузи през 2021 година утвърждава нарастване по отношение на предходния регистриран интервал. 666 през 2021 година, по отношение на 587 през 2019 година и 644 през 2020 година Причината за това е нараствания брой частни наказателни каузи I-ва инстанция, както и нарастване на импортираните от прокуратурата обвинителни актове и на въззивните наказателни каузи.

Освен класическите каузи срещу личността- убийства, напълно с битов темперамент, вършат усещане и съществуване на каузи за професионална несъобразителност, както и за квалифицираните сформира на блудничество, уточни арбитър Братанова.

През годината са наказани 38 лица. Съдът е определил наказване Лишаване от независимост, в размер сред 10 и 30 години във връзка с три лица – за осъществяване на убийства и срещу собствеността. На 7 лица е наложено наказване Лишаване от независимост, в размер сред 3 и 10 години – за закононарушения срещу личността, собствеността, стопанството и за общоопаснипрестъпления. На 28 от наказаните е наложено наказване „ отнемане от независимост ” до 3 години, като във връзка с 18 от тях е приложена наредбата на чл.66 ал.1 Наказателен кодекс, което съставлява 64% от всички наказани на „ отнемане от независимост.

През 2021 година Оценка за съвместимост – Кюстендил не е постановявал оправдателни присъди.

През отчетната 2021 година, в Оценка за съвместимост Кюстендил са постъпили за разглеждане общо 597 цивилен, търговски и фирмени каузи, които е следвало да бъдат прегледани дружно с останалите несвършени в края на 2020 година 281 каузи. От общо обсъждани през годината 931 каузи съдът е приключил 581, или 54%. В 3-месечен период са свършени 311 каузи, или 54%.

Сред най-важните събития в бранш „ Връзки с обществеността “ през 2021г. са: Изложбата „ Майстора писар в съда и неговите почитатели “, Ученическия конкурс „ Приказки и картини за Съда, Правдата и Справедливостта “, Facebook страница „ Кюстендилски правосъден регион “, Анкетно изследване измежду потребителите на услуги в Окръжен съд–Кюстендил.

Ученици от Кюстендил, които приключват междинното си обучение и ще аплайват във висши образователни заведения за компетентност „ Право “, участваха в самодейността – Ден на отворените порти в Съдебната палата в гр. Кюстендил.

В интервал на епидемиологична конюнктура, Оценка за съвместимост – Кюстендил организира видеоконферентна връзка с възпитаници от Езикова гимназия „ Д-р Петър Берон “ – Кюстендил, на тематика: „ Превенция против използването на наркотични субстанции “, като част от посочената нагоре Образователната стратегия на Висш съдебен съвет.

Ученици от 11-те класове на ПМГ„ Проф. Емануил Иванов “ в Кюстендил гостуваха в Съдебната палата, като част от образованието си по „ Гражданско обучение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР