Отличеният с Икар“ пърформанс НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията

...
Отличеният с Икар“ пърформанс НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията
Коментари Харесай

Отличеният с Икар „НОНУМЕНТ 1.0“ се завръща при Чинията на Бузлуджа | Пърформансът е със свободен вход за всички участници

Отличеният с „ Икар “ пърформанс „ НОНУМЕНТ 1.0 “ се завръща при Чинията на Бузлуджа, където дебютира през 2019 година. Интерактивното зрелище се осъществя с финансовата поддръжка на Национален Фонд “Култура ” по “Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации `22 “. И този път то ще завихри публиката в едно неизмеримо прекарване, което демонстрира спорния (не)паметник от непредвиден и трогателен ъгъл, като пресечна точка на събития от предишното и действителността на сегашното.

„ НОНУМЕНТ 1.0 “ е основан под формата на пиеса за слушане , която се „ изиграва “ от публиката по време на разходка към някогашния дом на Българската комунистическа партия. Участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на паметника и получават указания за осъществяване на нормални, ежедневни жестове, които в своята поверителност припомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 или на Ердем Гюндюз в парка Гези в Истанбул от 2013 година.
„ Графити актьори, авантюристи, пътешественици и любопитни нахлуват през всеки вероятен процеп на този надупчен „ параклис “ на измисленото бъдеще. Кацнал като забравена от друга вселена летяща паница на този връх, Нонументът пита – какво значение ще му сложим? Или какъв брой динамит ще му поставим… “ Така създателите – артистът, продуцент и ТВ водещ Стрфан А. Щерев, композиторът Емилиян Гацов-Елби и немският арт колектив ЛИГНА – загатват какво може да чакат ценителите на актуалното изкуство, които ще се причислят към публиката.

Отличеният с „ Икар “ пърформанс “НOНУМЕНТ 1.0 ”, част от фестивала Open Buzludzha 2023 г, е със свободен вход за всички участници и ще се организира на 11 август от 12:00 и 19:30 ч., на 12 август от 12:00 ч. и на 13 август от 11:00 и 14:00 часа. За искащите да вземат участие е належащо да разполагат със смарт телефон и слушалки , както и да се явят 20 минути преди оповестените часове на паркинга под паметника.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР