Отлагането на промените в Наказателния кодекс (НК) за пътно-транспортните произшествия

...
Отлагането на промените в Наказателния кодекс (НК) за пътно-транспортните произшествия
Коментари Харесай

Областният управител Виолета Иеремиева обсъди с представители на мотоклубове отлагани промени в Наказателния кодекс, свързани с ПТП

Отлагането на измененията в Наказателния кодекс (НК) за пътно-транспортните катастрофи (ПТП) значи всеки ден жертви на пътя. Това съобщи през днешния ден, 25 юли, при срещата си с представители на мотоклубове, регионалният шеф на област Плевен Виолета Иеремиева, на която участваха и публицисти. Тя бе свикана, с цел да се даде публичност на настояванията за смяна в Наказателния кодекс при ПТП и бе провокирана от поредна тежка злополука преди дни на пътя Плевен – Ловеч, в която починаха моторист и неговата спътничка, пометени от пийнал водач без брошура. Загиналите са близки и другари на членове на мотоклуба, които, като реакция на протичащото се през вчерашния ден, проведоха бдение в памет на починалите при произшествия мотористи.

Трагичният мотив съответства с работата на правната комисия в Народно събрание, където сега се преглеждат измененията в Наказателен кодекс, касаещи пътно-транспортните катастрофи, наказванията и всички, свързани с това въпроси.

Ще се упорства за завишаване размера на наказванията като цяло и на долната граница на наказванията. Като съзнателно деяние да се смята лидер, който е предизвикал ПТП след нарушение разпоредбите за придвижване в случаите, когато в пияно положение или след приложимост на наркотични субстанции и техни аналози; когато без медицински аргументи лицето откаже да бъде тествано; когато деецът е избягал от местопрестъплението; когато ръководи без нужната дееспособност, която се изисква по закон са измежду препоръчаните промени.

Областният шеф е на мнение, че още от детската градина би трябвало да се акцентира с часове по пътна сигурност, с присъединяване на психолози и педагози.

„ Превенцията е от особена значимост, тъй като единствено наказванията няма по какъв начин да лимитират произшествията “, бе подчертано по време на срещата от представителите на мотоклубовете в града Божана Костова и Стефан Бояджиев.

В поддръжка на техните претенции регионалният шеф ще упорства още за: безвредни пътища и маркировки, поддържане на пътни знаци, целево систематизиране и отчетност на средствата по Фонд „ Пътна сигурност “, по-бързо задвижване на делата след ПТП посредством основаване на Институт за правосъдна експертиза за решение на избрани проблеми.

„ Практиката демонстрира, че неналичието на движимости лица доста забавя целия правосъден развой “, уточни още регионалният шеф Виолета Иеремиева.

Тя ще упорства за насрочване на изключително съвещание на Правната комисия преди идната почивка на Народното събрание, след което да бъдат гласувани на второ четене препоръчаните промени или най-малко част от тях. Вчера от телевизионния ефир тя прикани депутатите за по-висока интензивност и преди ваканцията си да обсъдят измененията, които неотложно да се вкарат в пленарна зала, с цел да се подложат на гласоподаване и приемане допустимо най-скоро.

От тридесет години госпожа Иеремиева е съпричастна на идеята за безвредно придвижване по пътищата и проблемите на хората с увреждания. Като жител и регионален шеф тя твърдо и напълно застава зад поставените проблеми до решение на най-малко част от тях.

Исканите промени в Наказателен кодекс за ПТП ще бъдат показани от регионалния шеф на всички държавни институции и министерства, имащи отношение към казуса.

Виолета Иеремиева се ангажира да свика незабавно съвещание на Областна комисия по сигурност на придвижването, на която да се обсъдят поставените от мотоклубовете въпроси.

531 е броят на жертвите по пътищата у нас единствено за миналата 2022 година. Ранените за същия интервал са 8422, а записаните ПТП – 6609.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР