Отлагане на забраната за продажбата на нови автомобили с двигатели

...
Отлагане на забраната за продажбата на нови автомобили с двигатели
Коментари Харесай

От Европарламента: Отлагане забраната за двигателите на колите ще убие Зелената сделка

Отлагане на възбраната за продажбата на нови коли с мотори с вътрешно горене ще убие Зелената договорка. Това съобщи в понеделник пред Ройтерс ръководителят на комисията за околна среда в Европейския парламент Паскал Канфен.

В петък шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз разгласи, че окончателното гласоподаване на регламента, съгласно който в Европейски Съюз да не могат да се продават нови бензинови и дизелови коли след 2035 година, е отсрочено за неопределен срок поради запаси на няколко страни.

Тогава стана ясно, че посланиците на Германия, Италия и Полша са дали своят вот срещу насрочването на окончателното гласоподаване в Съвета, а България се е въздържала.

 С рамо от България възбраната на дизелови и бензинови коли в Европейски Съюз е отсрочена С рамо от България възбраната на дизелови и бензинови коли в Европейски Съюз е отсрочена

Канфен (Франция, " Обнови Европа " ) споделя, че към този момент от него не е желано да бъдат обновени договарянията по новото законодателство, което беше контрактувано в края на предходната година и утвърдено от Европейския парламент през януари.

Според него отварянето на регламента за излъчванията от колите би нараснало риска и други деликатно контрактувани решения по политиките в региона на климата, да бъдат развалени в последния миг. " Това би умъртвило Зелената договорка. Така че не, няма метод ", споделя Канфен пред Ройтерс.

Европейски Съюз си слага за цел постигането на въглеродна индиферентност на стопанската система си до 2050 година и намаляването на излъчванията от автомобилния превоз е едно от основните оферти на Европейската комисия, защото колите създават една четвърт от СО2 излъчванията от превоза.

 Новият зелен превоз: Колите не пушат, зарядните станции са през 60 км Новият зелен превоз: Колите не пушат, зарядните станции са през 60 км

Германия, която е най-големият производител на коли в Европа, обаче упорства така наречен синтетични горива, да останат като опция за продължение на производството на нови коли с вътрешно горене и след 2035 година

Министърът на превоза на Германия изрази вяра да бъде открито решение, въпреки че " Политико " писа, че немският канцлер Олаф Шолц и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, които разискаха въпроса в неделя, не са постигнали единодушие.

След месеци на договаряния, Европейският парламент, Комисията и държавите-членки на Европейски Съюз предходната година се съгласиха със закон, който изисква всички нови коли, продавани в Европейски Съюз от 2035 година, да имат нулеви излъчвания на CO2, което на процедура прави невероятно продажбата на коли с мотор с вътрешно горене след тази дата.

" Ние сме на прав път ", сподели Фолкер Висинг в коридорите на съвещание на кабинета в Мезеберг, покрай Берлин.

Той добави, че е склонен с Фон дер Лайен, че задачите на Европейски Съюз за климата би трябвало да бъдат изпълнени и въпросът е по какъв начин да се интегрира отвореността към технологиите в закона.

Законът на Европейски Съюз гласи, че Комисията ще направи предложение за това по какъв начин транспортни средства, работещи с CO2 неутрални горива, могат да се продават след 2035 година, в случай че това е в сходство с задачите за климата.

Окончателното гласоподаване на регламента, след който той щеше да влезе в действие, беше планувано за вторник. Сега той е отсрочен за неопределен срок, като Европейската комисия и Швеция, която е ротационен ръководител на Европейски Съюз, водят договаряния с страните за реализиране на съглашение.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР