Откриването на парк, наречен на името на лидера на чеченските

...
Откриването на парк, наречен на името на лидера на чеченските
Коментари Харесай

Русия протестира срещу парка Джохар Дудаев в Турция

Откриването на парк, наименуван на името на водача на чеченските сепаратисти и президент на самопровъзгласилата се Чеченска република Ичкерия Джохар Дудаев в Турция, е в несъгласие с духа на руско-турските връзки и взаимноизгодното съдействие, съобщи говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова, представена от ТАСС. Тя изрази вяра, че Анкара ще одобри тези сигнали с цялата нужна съвестност.

" Това не е първият опит за увековечаване на паметта на индивида, на чиято съвест лежи гибелта на хиляди съветски жители. Те са неприемливи и безспорно изискват изрично наказание от цялата интернационална общественост - в това ние би трябвало да бъдем единни. Те непосредствено опонират на духа на руско-турските връзки, в това число и на взаимноизгодното съдействие ", съобщи Захарова в отговор на послание на президента на Чеченската република в състава на Руската федерация Рамзан Кадиров към съветското външно министерство по въпроса.

" Разчитаме, че нашите сигнали за недопустимостта на такива подкопаващи взаимното доверие стъпки ще бъдат възприети от турската страна с цялата (необходима) съвестност ", добави Захарова.

Според изявления в медиите в средата на декември в град Кьорфез, Северозападна Турция, е бил открит монумент, наименуван на името на Дудаев.

Джохар Дудаев застана отпред на Чечня през 1991 година, а през 1992 година разгласи независимостта й от Русия. Дудаев беше погубен през 1996 година от съветска ракета по време на Първата война в Чечня (1994 - 1996 г.).
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР