Откриването на нова драскотина по колата винаги е неприятно, но

...
Откриването на нова драскотина по колата винаги е неприятно, но
Коментари Харесай

Корейски учени разработиха „вълшебно“ покритие за автобоя

Откриването на нова драскотина по колата постоянно е неприятно, само че е допустимо в бъдеще леките повреди по боята да изчезнат, преди да бъдат забелязани от притежателя. Това става допустимо поради изобретение на корейски учени създали лаково покритие, което единствено възвръща получените драскотини за 30 минути под въздействието на слънчева светлина.

Новото самовъзстановяващо се покритие е създадено от учени от Корейския проучвателен институт по химични технологии (KRICT). Проучването е оповестено в ACS Applied Polymer Materials.

Покритието съдържа полимерна мрежа въз основата на акрилен полиол с по този начин наречената пространствено-карбамидна конструкция. Полимерите имат динамични химически връзки, които могат да се разпаднат в отговор на удар и по-късно да се сглобят още веднъж на първичното си място, като дейно поправят дребни вреди като драскотини. За задачата засегнатата област е подложена на топлинно влияние, която се обезпечава от органично фототермално багрило, което улавя инфрачервена светлина.

При проби на модел на автомобил екипът потвърди, че покритието поправя драскотини за 30 минути под обедна слънчева светлина. На доктрина това значи, че някой може да одраска част от каросерията на колата ви, само че драскотината ще изчезне, преди да се върнете.

Изследователите са разкрили, че процесът може да бъде доста интензивен с съсредоточена светлина. За да извършите това, можете да употребявате елементарна лупа.

Учените споделят, че новото покритие има няколко преимущества пред съществуващите самовъзстановяващи се покрития. Използването на органични фототермични багрила значи, че те изискват доста по-малко сила за работа спрямо стандартните неорганични багрила, които се „ задействат " от топлинни револвери или съсредоточена UV светлина. В допълнение, новото покритие може да излекува драскотина на едно и също място няколко пъти.

Новото покритие е транспарантно, не се смесва с главния цвят и може да се нанася посредством съществуващите техники за напръскване. В допълнение към автомобилната промишленост, тази технология може да се приложи и в други области, като строителство и потребителска електроника.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР