Откриването на нов вид насекомо едва ли е тема, която

...
Откриването на нов вид насекомо едва ли е тема, която
Коментари Харесай

Пеперудата, кръстена на герой от Властелинът на пръстените

Откриването на нов тип насекомо надали е тематика, която вълнува хора отвън кръга на ентомолозите. Когато обаче те записват нова пеперуда и я кръстят на Господаря на злото от " Властелинът на пръстените ", може и да обърнем внимание.
 Глобалното стопляне въздейства даже на зоната на здрача и заплашва нейните безбройни жители
Как световното стопляне въздейства даже на зоната на здрача

И заплашва безбройните форми на живот

Точно по този начин се случва със Saurona - нов жанр пеперуда с блестящо оранжеви криле и черни точки, напомнящи на очи. Името й идва от Саурон - злият стопанин на Мордор, чието око съумява да види всичко, което се случва на Средната земя.

Двете пеперуди от рода - Saurona triangula и Saurona aurigera, са дребни даже за пеперуди и надали ще всяват боязън, сходно на " кръстника " си. Учените обаче споделят, че сходни наименования имат огромно значение.

" Пеперудите са застрашени да изгубят огромна част от хабитата си - имаме обезверена потребност да идентифицираме и изучим нови типове преди да изчезнат ", споделя Бланка Уертас от Природонаучния музей на Лондон.

" Като им дадем необикновени имена, можем да притеглим вниманието към това какво се случва с пеперудите ", добавя тя пред. Уертас разяснява, че на международно равнище те са в сериозно положение поради загуба на хабитат поради сечи, приложимост на пестициди и световното стопляне.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР