Откриваме с Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, закриваме

...
Откриваме с Уроци по немски“ на Павел Г. Веснаков, закриваме
Коментари Харесай

София Филм Фест кани всички на кино за 12-та поредна година в ГАБРОВО!

Откриваме с „ Уроци по немски “ на Павел Г. Веснаков, закриваме със „ Сестра “ на Светла Цоцоркова
София Филм Фест и Община ГАБРОВО имат вяра в положителната традиция – и не престават партньорството си в името на публиката и киното към този момент 12 години. Пандемичната среда и събитията не попречиха на екипа ни да предложи най-новите и значими филми и през 2020, и през актуалната 2021 година – селекцията на „ София Филм Фест в Габрово “ още веднъж е специфична и включва два емблематични български кино лентата. Ръководството на Община ГАБРОВО е правилен сътрудник в просветителската задача на София Филм Фест, като 12-ото издание на събитието се осъществя и с поддръжката на веригата киносалони Europa Cinemas.
Зала „ ВЪЗРАЖДАНЕ ” още веднъж ще бъде наш хазаин в границите на три дни в края на месец ЮНИ. ФИЛМИТЕ са СЕДЕМ, цената на билета е 4 лв., а абонаментната карта за всички прожекции е на стойност 19,60 лв.!
*
Стартираме в четвъртък - на 24 юни в 18:00 часа. Пълнометражният дебют на Павел Г. Веснаков „ УРОЦИ Пожарна охрана НЕМСКИ “ се появи за първи път пред българските фенове в конкурсната стратегия на 25-ия СФФ през март и бе почетен със Специалната премия на журито, както и на Наградата на ФИПРЕССИ. Филмът получи интернационално самопризнание в края на 2020 – международната му премиера беше на кинофестивала в Кайро, където изпълнителят на основната роля Юлиан Вергов беше почетен с премията за най-хубав артист.
Носител на Наградата Джеймисън за най-хубав български късометражен филм от 2011 година с „ Влакове “, Павел Г. Веснаков се утвърди като един от най-талантливите млади български режисьори, които одобряват разнообразни провокации и обичат да опитват, като преследват фантазията си да вършат кино. „ Уроци по немски “ е основан в копродукция с Германия и споделя за два дни от живота на мъж на междинна възраст, изгубил своята еднаквост и решил да емигрира от България. Никола се пробва обезверено да възвърне връзките си с всички свои обичани хора единствено ден преди да отпътува. Освен Юлиан Вергов, във кино лентата вземат участие още Васил Банов, Елена Телбис, Стефка Янорова, Герасим Георгиев-Геро, Меглена Караламбова, Иван Налбантов.
„ Моята метафора за Германия е смисълът, който липсва на от ден на ден хора у нас. Вманиачеността от заминаването оказва помощ на основния воин да осъзнае и види нещата, които има тук и на които не е обръщал внимание. Какво значение има къде отиваме, в случай че не се усещаме вкъщи си? Това търсене на чувството да се чувстваш вкъщи е в основата на пътя, по който героят в „ Уроци по немски “ се пробва да тръгне “, споделя режисьорът.
Очаквайте специфични посетители – представители на екипа, осъществил дебютния пълнометражен филм на Павел Г. Веснаков, ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат разполагаем за диалог с публиката след края на прожекцията!
*
Продължаваме в 20:30 часа с новия филм на Агнешка Холанд „ ШАРЛАТАН “, който беше включен в шортлиста за интернационален Оскар 2021. Историята, разрастваща се на фона на тоталитаризма през 50-те години, наблюдава ориста на един човек, талантлив с невероятни благоприятни условия. Филмът е въодушевен от живота на лечителя Ян Миколашек, който употребява уменията си, с цел да лекува хората. Сред високопоставените му пациенти е и президентът на Чехословакия Антонин Запотоцки. След като Запотоцки умира, Миколашек е задържан от комунистическия режим и върху него се стоварват жестоки обвинявания.
*
През втория фестивален ден 25 юни (петък) Ви чакаме в 18:00 часа още веднъж в зала „ Възраждане “, с цел да гледаме „ ТУВЕ “ на Зайда Бергрот. Този филм споделя част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората международна война носи чувство за креативно ентусиазъм. Стремежът към независимост на Туве е подложен на тестване, когато тя се среща с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е мощна и всепоглъщаща, само че Туве осъзнава, че възприятията, за които копнее, би трябвало да бъдат взаимни. Докато се бори с персоналните си проблеми, креативните ѝ инициативи я водят в друга посока. Един непряк план – меланхолични и страшни приказки, които споделя на децата в бомбоубежищата, заживява личен живот. Именно това е началото на фамозните и обичани в целия свят муминтроли… Книгите на Туве Янсон са издавани в България през годините и в партньорство с „ Жанет 45 “ СФФ е приготвил специфични изненади за всички фенове на мумините!
*
Прожекциите не престават в 20:15 часа с една от най-обсъжданите кино произведения на 2020 и 2021 година - „ ОЩЕ Пожарна охрана ЕДНО “ на изкусния датски повествовател Томас Винтерберг. Филмът, с изключителното осъществяване на Мадс Микелсен в една от основните функции, получи Оскар за най-хубав интернационален филм, четири награди на Европейската кино академия – най-хубав филм, сюжет, постановка и артист, и е един от трите кино лентата, номинирани за Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2021 година. Историята наблюдава премеждията на „ изследователска “ група датски учители, които желаят да си прибавят изчезналите промили алкохол в кръвта, с цел да трансформират метода, по който преподават и да трансформират част от действителността. „ Нашата упоритост беше да създадем филм за живеенето. За изгубените ентусиазъм, любознание, предпочитание да поемаш опасности и да изследваш непознатото. Тези четирима учители просто се оказват в затворения кръг на непрекъснато повтаряне и ежедневна рутина “, споделя Винтерберг.
 ТУВЕ на Зайда Бергрот - на кино от 4 юни 2021 " ТУВЕ " на Зайда Бергрот - на кино от 4 юни 2021
ТУВЕ * TOVE Хелзинки, 1945 година. За художничката Туве Янсон краят на войната носи ново чувство за креативна и обществена независимост. Мод...
*
В третия фестивален ден 26 юни (събота) Ви чака обичаен киномаратон. Стартираме в 11:00 часа с увлекателна анимационна история, дело на френските майстори на рисуваното кино Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар. „ ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА “ е дублиран на български език и е подобаващ освен за деца, а и за всички майки, бащи, баби и дядовци. Филмът споделя за приключенията на възрастен потомък на благороден маймунски жанр, който попада на чужд бряг. Ранен и комплициран, той е открит от 12-годишния Том и родителите му – двойка учени, отхвърлени от тяхната общественост, тъй като имат вяра в съществуването на друга цивилизация от маймуни. С помощта на Том възрастният аристократ опознава обществото, за което не знае нищо. Междувременно родителите на Том вземат решение да го употребяват, с цел да потвърдят своята доктрина...
*
Вторият филм от програмата за деня започва в 18:00 часа и е един от най-успешните български филми на последните години - „ СЕСТРА “ , вторият пълнометражен филм на режисьорката Светла Цоцоркова. Той има забележителна фестивална орис - международната му премиера е на фестивала в Сан Себастиан, в програмата „ Нови режисьори ”. Там филмът е отличен със специфичен диплом. Веднага след премията „ Сестра “ е платен за разпространяване в Китай и Франция, получава и премията на младежкото жури на ФИПРЕССИ във Варшава, огромната премия в Скопие на Cinedays и огромната премия за най-хубав филм в Котбус - Германия. Миналата година „ Сестра “ бе почетен и с Голямата премия „ София – Град на киното “ на 24-ия СФФ.
„ Филмът на Цоцоркова е за фамилния живот и сестринството, за дребните, сякаш почтени неистини, които споделят членовете на едно семейство, и за метода, по който могат да бъдат преодолени несъгласията сред близки хора – тематики, които са познати на всеки от нас “, написа списание Variety. Главната роля в „ Сестра “ е поверена на Моника Найденова, изобретение на Светла Цоцоркова от първия й филм „ Жажда “. В останалите функции са Светлана Янчева, Асен Блатечки, Елена Замяркова, Валентин Ганев, Иван Савов и Александър Бенев. Сценарият е на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, които са и продуценти на кино лентата.
 Дори Мъск изпрати спътниците си на Kарнавал в Габрово (СНИМКИ) Дори Мъск изпрати спътниците си на Kарнавал в Габрово (СНИМКИ)
Габровци не пожалиха нито един политик, рязаха опашки, мериха температура и се имунизираха с българска, шотландска и съветска ваксина. Са...
Очаквайте специфични посетители – създателите на кино лентата Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров ще се срещнат с публиката в Габрово и ще бъдат разполагаем за диалог след края на прожекцията!
*
Завършваме съботния кино ден и програмата на 12-ия София Филм Фест в ГАБРОВО с прожекция в 20:30 часа на „ МАРТИН ИДЪН “ , първият пълнометражен игрален филм на известния италиански документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната класика на Джек Лондон. Американският публицист е на 33 години, когато основава своя разказ, трансформирал се в един от първите бестселъри в историята на литературата на ХХ век след отпечатването му през 1909 година.
В основата на сюжета е описа за неразбираем от обществото талант, който има доста общи черти със самия Джек Лондон. И двамата са авантюристи, жадни да опознаят света, самоуки и отхвърлящи културата на богатата класа. Действието във кино лентата е пренесено в Неапол, където бедният и некултурен моряк Мартин (в ролята Лука Маринели, една от звездите на Италия и измежду най-търсените артисти в момента) изживява възхода и падението на буйната си обич към богатата Елена (Джесика Креси). Решен да сбъдне фантазията си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремително към книгите, с цел да увеличи обществения си статус. Той се трансформира в сполучлив публицист, едвам откакто осъзнава горчивата истина, че всички към него се интересуват единствено от славата и благосъстоянието му…
Световната премиера на „ Мартин Идън “ е на фестивала във Венеция, където филмът е измежду номинираните за „ Златен лъв “, а Лука Маринели получава влиятелната премия „ Coppa Volpi “ за най-хубав артист.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР