Откритото първенство на САЩ по тенис (US Open) започва в

...
Откритото първенство на САЩ по тенис (US Open) започва в
Коментари Харесай

За 138- ми път ще се проведе Откритото първенство на САЩ по тенис

Откритото състезание на Съединени американски щати по тенис (US Open) стартира в понеделник на кортовете на Националния тенис център в Ню Йорк. Той е четвъртият и заключителен за сезона шампионат от Големия шлем.

В самостоятелното съревнование при дамите ще вземат участие още веднъж Мария Шарапова и Серина Уилямс, които през този сезон нямат купа от огромните шампионати. Серина Уилямс, която се завърна след майчинство, доближи до финала на Уимбълдън, само че загуби от немската тенисистка Анжелик Кербер. Откритото състезание на Австралия през януари бе извоювано от Каролин Возняцки, а Откритото на Франция - от Симона Халеп. В същото време, миналогодишната шампионка Слоун Стивънс ще пази купата си в Ню Йорк, тъй че, няма безапелационен любимец в идния шампионат.

31-годишната Шарапова, след дисквалификацията за приложимост на мелдоний и поредност от травми, към момента не е в положение да се върне към предходното си равнище, макар че се изкачи до 22-ро място в класацията на Женската тенис асоциация (WTA) и е измежду поставените в Ню Йорк. Руската тенисистка завоюва US Open през 2006.

36-годишната Серина Уилямс е на 26-то място в ранглистата и е 17-та сложена в схемата на шампионата. Уилямс е печелила купата шест пъти, като сънародничката си Крис Еверт. В случай на нов триумф, Серина ще се трансформира в най-титулуваният участник в шампионата.

Жребият сложи Шарапова и Уилямс в разнообразни елементи на схемата на шампионата и при възможни победи те ще могат да се срещнат едвам на финала. Първият мач на Шарапова е против 39-годишната швейцарка Пати Шнидер, която в миналото бе измежду първите 10 в международната класация. Серина ще стартира против Магда Линет от Полша.

При мъжете, главната борба ще бъде сред 32-годишния Рафаел Надал, който завоюва тук предходната година, и 37-годишния Роджър Федерер. Швейцарецът през този сезон завоюва Откритото състезание на Австралия през януари, само че на обичания си Уимбълдън на четвъртфиналите загуби от Кевин Андерсън. За финален път Федерер е печелил US Open преди 10 години. Съперник на Надал и Федерер ще бъде и различен умел тенисист - 31-годишният сърбин Новак Джокович.

Общият награден фонд на Откритото състезание на Съединени американски щати възлиза на 52 млн. $.

Турнирът тази година се организира за 138-ми път. За първи път се е провел през 1881 година на тревни кортове в Нюпорт, Род Айлънд, а три години по-късно шампионатът е пренесен в Ню Йорк. /ТАСС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР