Откритият през декември 2023 г. газов интерконектор между Сърбия и

...
Откритият през декември 2023 г. газов интерконектор между Сърбия и
Коментари Харесай

Интерконекторът с България намалява зависимостта на Сърбия от руския газ

Откритият през декември 2023 година газов интерконектор сред Сърбия и България ще помогне за намаляването на свръхзависимостта на Белград от Москва във връзка с газа.

Това съобщи в Европейския парламент в Брюксел Майкъл Милър - началник на отдел „ Сърбия и Черна гора “ в генерална дирекция „ Добросъседство и договаряния за разширение “ в Европейската комисия. Той взе участие в спор, отдаден на скорошните парламентарни избори в Сърбия.

Приетият през юни 2023 година закон за енергетиката е стъпка към скъсване на връзките на произвеждане и доставки, посочи Милър.

Сърбия би трябвало да знае също, че би трябвало да понижи уязвимостта си във връзка с съветската благосъстоятелност върху основни енергийни активи, добави представителят на Европейска комисия.

Междусистемната газова връзка „ България-Сърбия “ (IBS) е с обща дължина 170 километра. Трасето й е от Нови Искър край София до Ниш. 62 километра от оборудването са на българска територия. Капацитет за транспорт е 1,8 милиарда кубика годишно.

Евродепутатите настояха Сърбия да се преценява с външната политика на Европейски Съюз и най-много да ползва глобите против Русия. Така ще бъде отнета още една опция за тяхното заобикаляне.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР