Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в

...
Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в
Коментари Харесай

Макреев за откритите тела: В Клисура не се води регистър на погребенията, но кметският наместник събира такси

Откритите 7 тела край Банкя през вчерашния ден не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води указател на умрелите и се вършат нови погребения, без да е изминал санитарният период от предходните. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " Стоян Макреев - зам.-председател на Съюза на погребалните компании

" Този всеобщ гроб не се намира в горичка, а се намира в самото гробище на Клисура. Кметският наместник ми сподели, че не било нейно обвързване да води указател на погребенията и да се следи дали са изтекли 8 години. Нейната работа била да си събере таксите, тъй като по този начин ѝ бил спуснал по-нагоре кметът на Банкя. И като създадем връзката - това гробище няма нито ограда, нито някаква систематика да водим указател ", сподели той.

По думите му недофинансирането е опрощение да не се построяват нови алеи, да не се сформира указател и все пак на тези места непрекъснато да се правят повторни погребения.

" Малки гробища като това в Банкя се употребяват от локалното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, защото на другия на му е изминал санитарният период, районният кмет споделя, че няма свободни места. Но в случай че се обърнеш към верния човек, ти намира място. Все отново с помощта на крематориумите към този момент отдавна не е нужно да е чака санитарния период от 8 години "



По думите му по тази скица е работил и задържаният Георги Енев. Макреев разяснява, че за Енев се носят клюки от 15-20 години - че не е правилен и че мами клиентите си.

" Едва ли не без него заравяне в Банкя е може да се случи, надали не той дефинира гробните места във времето. Вероятно локалната власт му го е разрешавала. За да приключи тези работи, локалната власт би трябвало да управлява общинската благосъстоятелност. Всички гробища в България като се изключи частното в Бояна, са публично-общинска благосъстоятелност. На всеки кмет е поверено стопанисването на гробища "

По думите му, с цел да стартира процедура по кремация първо роднините би трябвало да дават на погребалните сътрудници известие за гибел и позволение за кремация.

" Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Обаче персоналната карта, тя в случай че не е в умрелия, е в някой от неговите наследници. И тук е разковничето - наследникът би трябвало да направи контакт с оператор на погребална услуга и да съобщи персоналната карта. В момента в който направи това, операторът е задължен да извърши услугите, които са му декларирани ", разяснява Макреев.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР