Откритието е направено от екипи от Русенски университет и дружество

...
Откритието е направено от екипи от Русенски университет и дружество
Коментари Харесай

Откриха древно мистично съоръжение в скалите край българско село

Откритието е направено от екипи от Русенски университет и сдружение " Академик "

Екип от Русенски университет „ Ангел Кънчев " дружно с членове на Спортно туристическо и природозащитно сдружение „ Академик " откриха антично оборудване в региона на село Красен. Откритието представлява жертвеници, известни още като шарапташ, които са били забравени в продължение на десетилетия, съобщи Дунав мост.

Проучвателните и разчистващите действия се организираха в границите на седмица, като екипът съумя да разкрие оборудването в границите на подготовката за крос-похода „ Русенско Поломие ", проведен в местността Царева локва. Първоначално бяха открити четири издълбавания в крайпътна канара, само че остаряла фотография, снимана от Тодор Манолов и съхранена в архива на Снежана Сапунджиева, подтикна екипа да извърши изцяло почистване. Резултатът е откриване на шарапташ с повърхност от към 30 квадратни метра и 11 спомагателни издълбавания, което го прави един от най-големите в района.

 

След разчистването, екипът сътвори добре завършена пътека, водеща до обекта, и сложи краткотрайна осведомителна табела с предоставена информация от Евгени Георгиев от Регионалния исторически музей в Русе. Тази самодейност е ослепителен образец за значимостта на доброволческите старания в опазването на културното завещание и предизвиква връзката между Русенския университет и локалните общности.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР