Открити са 12 от крадените платна на Владимир Димитров –

...
Открити са 12 от крадените платна на Владимир Димитров –
Коментари Харесай

Нови разкрития за наглата кражба на картини на Майстора

Открити са 12 от крадените платна на Владимир Димитров – Майстора и Ди Киро в домовете на двама антиквари. „ Единият от арестуваните е купил 9 платна за 9000 лева, или казано по различен метод – за по 1000 лева на картина. Това разкриха от Министерство на вътрешните работи, представени от „ Телеграф “. Толкова дал и сътрудника му антиквар. Обирът беше осъществен в навечерието на Нова година от вкъщи на внука на Майстора Павел Антонов на столичния бул. „ Сливница “.
Откраднати са общо 13 произведения, стана ясно в хода на следствието. Както БЛИЦ писа досега се търси единствено още една картина, като проверяващите имали уверението, че в най-скоро време ще бъде върната.
Домът на Павел Антонов не се населява непрекъснато, защото той и фамилията му живеят в Будапеща. Както самичък описа, е имал желание да изнесе откраднатите картини през този месец. Крадците обаче са го изпреварили.
„ Със сигурност е действано по информация, че вътре се пазят шедьоври. “, безапелационни са криминалисти.
На този стадий са открити и арестувани двама причинители на закононарушението, които от години се занимават с търговия с културно-исторически полезности. Предстои задържането на още двама, които са от дейния престъпен контингент по линия на кражбите.
Крадците на картините на Майстора Амед и Виктор са от дейния контингент. Официално обаче чистели изби. Двамата роми са добре познати на полицията. Имат голям брой регистрации за обири. Официално са се занимавали с разчистване на изби и тавани.
Според проверяващите крадците авансово набелязали къщата и доста добре са знаели какво тъкмо да завлечен. След това случайно са търсили антиквари, с цел да пасират откраднатите картини. Отмъквали са и преди културни полезности, които препродавали на антиквари или на Битака в Малашевци.
Крадците работили в тясно съдействие с мъж, прочут в подземния свят с прякора Наско Дългия. Той интензивно се занимавал с културно-исторически полезности и имал досие в Министерство на вътрешните работи по тази линия. След удара на картините на Майстора апашите се свързали с него. Дългия на собствен ред неотложно потърсил антиквари, които постоянно „ пазарували “ от него., Девет от платната на Дългия пласирал на сътрудника си Божидар Нейков, който трансформирал дома си в ул. „ Златовръх “ в столичния кв. „ Лозенец “ в самобитен антиквариат.
В апартамент, населяван от Наско Дългия в „ Хаджи Димитър “ пък имало още едно платно. Там са открити старинната цигулка на бащата на Павел Антонов и сабята. От пишещата,машина „ Мерцедес “ обаче няма и диря.
Трети антиквар също попаднал в обсега на ченгетата. Той спазарил да вземе една от картините на Майстора, предлагани му от Божидар. В хода на следствието мъжът дефинира на какъв принцип работят Дългия и Нейков и най-вероятно ще стане очевидец против тях.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР