Откритата във Варна античната скулптура на мъж е намерена на

...
Откритата във Варна античната скулптура на мъж е намерена на
Коментари Харесай

Откривателят на уникалната статуя Георги Крайчев: Първо се шокирахме, после дойде еуфорията

Откритата във Варна античната статуя на мъж е открита на строителен обект на бизнесмена Георги Крайчев в региона на ЖП гарата. Пред Дарик той описа, че е бил персонално на обекта, когато служащите да стигнали до находката.

„ Първо бе шокиращо, след това пристигнаха моментите на осъзнаване и еуфория. Една от археоложките даже се разплака от неспокойствие. Дълго време не осъзнавах какво се случва, беше огромен празник, тъй като имам особено отношение към археологията ”.

Статуята е била заровена в пясък на сантиметри над морското ниво. Според експертите тя от II и първата половина на III век.

„ Вероятно преди 18 века морето е стигало до там. Благодарение на пясъка скулптурата е непокътната в този тип. Тя евентуално е била обект на вандалски прояви, тъй като липсва дясната китка и е развалено лицето. Вдигнахме статуята с кран и я транспортирахме до музея с камион, в чиято каросерия насипахме пясък, с цел да няма вреди. Трябваше да убеждаваме водача, който също беше доста прочувствен и не искаше да носи толкоз сериозна отговорност за превозването ”, описа строителят.

В други обекти на Крайчев в рамките на античния град Одесос също са разкриване находки. Сред тях е скулптура на жена с височина към 70-80 см. Част от артефактите са експонирани в приключените здания.

Целият диалог с Георги Крайчев е прикачен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР