Откритата преди месец колекция сребърни римски монети в Мездра е

...
Откритата преди месец колекция сребърни римски монети в Мездра е
Коментари Харесай

Съкровището от Мездра - изключително ценно

Откритата преди месец сбирка сребърни римски монети в Мездра е с изключителна културно-историческа стойност, съобщи шефът на Регионалния исторически музей /РИМ/ във Враца Георги Ганецовски. Той показа през днешния ден пред медиите находката след първичното и разчистване, възстановяване и изследване.

Съкровище бе намерено инцидентно в керамичен съд при премахване на остаряло дърво в частен парцел.

ВИЖТЕ СЪКРОВИЩЕТО В СНИМКИ

В РИМ-Враца са предадени 183 монети, а по-късно са донесени още четири монети.

Откриха неповторими находки на дъното на Черно море

"Фигаро " за тракийското злато

Георги Ганецовски уточни, че след първичната обработка на сребърните монети в лабораторията на музея и след първичното изследване от археолога Йоана Нанкова, данните сочат за събирано в продължение на 200 години богатство - от средата на 1-ви век доникъде на 3-ти век.

Най-ранните монети - римски императорски денари и антониани, са от времето на императорите Нерон, Галва, Витерий, Веспасиан и така нататък, които ръководят през втората половина на 1-ви век. Тези монети са извънредно редки.

В находката се срещат денари от 2-ри век на император Клодий Албин, както и монети, сечени в Сирия.

Установена е забавна поредност в императорските излъчвания на събираните монети, както и доста монети, отдадени на императорски съпруги, сподели още Ганецовски.

Според археолозите най-вероятно съкровището е прикрито в средата на 3-ти век,

защото последните монети в него са от времето на император Север Александър и на първото огромно готско настъпление. Това се удостоверява и от находките при археологическите изследвания на крепостта "Калето " до Мездра.

Потвърждава се и, че край крепостта е имало населено място, а съкровището евентуално е закопано в постройка от този интервал.

Георги Ганецовски уточни, че огромното многообразие от сребърни монети сочи, че разположеното на кръстопът населено място през римската ера е имало значимо комерсиално значение.

Според археолозите

евентуално откритото през септември богатство е съдържало към 1000 сребърни римски монети,

а до РИМ-Враца е стигнала единствено една пета от него. Ганецовски посочи в отговор на въпрос, че по случая се води следствие, само че не е осведомен с неговия ход и резултати.

Предстоят аварийно-спасителни археологически разкопки на мястото, където е намерено съкровището, с цел да откри по този начин наречения негов контекст- възможното съществуване на здания или други архитектурни структури, добави шефът на РИМ-Враца. Срокът за осъществяването им е краят на ноември.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР