Открита мина в Перник в близост до къщи и жилищни

...
Открита мина в Перник в близост до къщи и жилищни
Коментари Харесай

Въгледобивни мини в Перник се превърнаха в арена за сив бизнес

Открита мина в Перник наоколо до къщи и жилищни здания се трансформира в сцена за сив бизнес за хиляди левове. Причината е неизвършената наложителна рекултивация на терена от страна на концесионера - българо-белгийска компания. Ще уплаши ли инкриминирането на противозаконното действие по този начин наречените пернишки къртици и по какъв начин страната и общинта се борят с казуса, който към този момент пета годи стои на дневен ред.

Перник

Хората от гражданска организация, взели драговолно казуса, са уверени, че ограничения е трябвало да се вземат доста по-рано. Инженер Галя Гергинова води екипа ни на едно от местата, където дълбаят пернишките къртици. Доскоро тук е имало мина, дадена на концесия на българо-белгийската компания „ Рекоул " АД. След приключване на контракта компанията не продължава концесията си, а преди една година е оповестена в неплатежоспособност. Така компанията си потегля, без да извърши наложителната рекултивация на откритата мина.
Галина Гергинова, Местната гражданска самодейност „ Съседите на Рекоул ": Oткриването на въглищните пластове разрешиха на хората да добиват въглища независимо и несправянето с зариването на този котлован улеснява тази активност.
От Министерството на енергетиката ни изпратиха писмо, в което се споделя, че с изключение на, че компанията е напуснала обекта, без да извърши наложителната рекултивация, дължи и близо 100 000 лева на страната от концесионни такси. В момента други две компании концесионери на прилежащи терени насипват земна маса върху зеещата дупка.
Ирена Соколова, регионален шеф на Перник: Това, което вършат другите две компании сега е да подкрепят рекултивационната активност на другата изкопна територия, там имахме и по -сериозен случай на опасност, че единият дирек на високото напрежение е подкопан от подобен вид активност.
Подкопани са и къщите на хората, които живеят покрай противозаконни галерии в миньоркия град. Лозан Павлов четири годни живее в боязън, че къщата му ще се свлече надолу по ската.
Лозан Павлов: Сутрин стана в 7:00 ч. да закуся и стартира копане под краката ми, пуснем радиото да не се чува звуково, стартирам да го чувствам във фотьойла .
Незаконните галерии под домовете на хората към този момент са запълнени, с помощта на 260 хиляди лв., отпуснати от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет. Проблемът с незаконния рандеман на въглища в Перник следва да бъде решен и по още един метод - инкриминирането на действието.

След смяна в Наказателния кодекс, която следва да бъде гласувана в Народното събрание на второ четене, противозаконният рандеман на въглища ще се санкционира с отнемане от независимост до шест години и санкция от 1000 до 20 000 лв.. Дотогава перничани ще не престават да тръпнат дали тяхната къща няма да е идната, подкопана от незаконни миньори.
Повече за проблемите породени от хората къртици в Перник, можете да гледате довечера от 21:45 в предаването " Абсурдите "!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР