Открита е черната кутия на Су-25, който се разби край

...
Открита е черната кутия на Су-25, който се разби край
Коментари Харесай

Три версии за инцидента с изтребителя Су-25, който се разби край Безмер


Открита е черната кутия на Су-25, който се разруши край авиобаза Безмер. Разследващите чакат информацията в нея да даде светлина за аргументите за рухването на военната машина. Кутията е непокътната и се намира в опашката на самолета.

Работи се по три версии - техническа нередовност, човешка неточност или непредвидени условия. Текат и разпити на всички, свързани със злощастния полет. Състоянието на водача, който съумя да катапултира, е устойчиво. Той остава за лекуване във Военномедицинската академия.

Първите проверяващи са на терен минути след рухването покрай пистата на авиобазата. Щурмовият СУ-25 К е изгорен изцяло.

" Самолетът е разрушен, запалил се е, изгасен е от пожарна команда на формированието. Разпръснати елементи, непокътната е единствено опашката на самолета и част от крилото ", съобщи полк. Христо Тинев, прокурор от Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Точно в опашката откриват непокътната черната кутия, а катапултът избавя живота на водача - полк. Пейо Дончев.

" Дончев се усеща добре, ще остане под наблюдаване. По отношение на бордните средства за справедлив надзор, по този начин наречената черна кутия е открита. На външен тип е цялостна, няма повреди по нея. Очаква се нейното разчитане да стартира през днешния ден. Информацията ще бъде разчетена в България ", заяви служебният боен министър Димитър Стоянов.

Според министъра пистата на авиобазата е изцяло изправна, а към аргументите за случая към този момент има спекулации.

" Абсурдна теза. Само ще ви кажа, че самолетът е налетял след ремонта 63 часа. Днес слушах по какъв начин парашутът не се бил отворил, вследствие на което летецът бил засегнат. Това била първата задача за цялата година на летеца. Това не дава отговор на истината. Над 30 задания има изпълнени от летеца, полк. Дончев. Това е вторият полет за деня, трети полет за самолета за деня “, означи министър Димитър Стоянов.

Комисия към военното министерство и екип на военната прокуратура в Сливен работят по версиите - техническа нередовност, човешка неточност и непредвидени условия в хода на полета.

" Всичко ще ни насочва към някоя от версиите - и протоколът за оглед, и черната кутия, и взетата документи, и разпитите на всички очевидци ", изясни полк. Христо Тинев, прокурор от Военно-окръжната прокуратура в Сливен.

Миналата година са позволени 43 авиационни катастрофи с български въздухоплавателни средства, демонстрира отчет за положението на защитата. Официални показания ще даде и водачът, който поради положението си след случая не е бил разпитан.

Машината е едноместен щурмовик с два мотора. Предназначен е за близка въздушна поддръжка на сухопътните войски над бойното поле. Страната ни има 14 такива самолета.



От тях осем бяха осъвременени през 2020 - 2021 година в Беларус, което трябваше да удължи летателната валидност на щурмовите самолети до 2027 - 2028 година.

Всички самолети са приземени до момента в който не се посочи повода за случая край Безмер, посочи още през вчерашния ден служебният министър на защитата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР