Открит в кухнята по време на разчистване на къща в

...
Открит в кухнята по време на разчистване на къща в
Коментари Харесай

Картина, предназначена за боклука, се оказва шедьовър за 25 млн. долара

Открит в кухнята по време на почистване на къща в провинциална Франция и предопределен за изхвърляне, " Издевателството над Христос " на флорентинския занаятчия Чимабуе е разгласен за национално благосъстояние и ще откри своя нов дом в световноизвестния музей Лувър в Париж, написа Business Insider.

The Times заяви, че картината е открита по време на рутинно разчистване на къща през 2019 година

" Издевателството над Христос ", за която в началото се смяташе, че няма стойност, в последна сметка беше продадена на търг за зашеметяващите 25 млн. $. 

Собственичката, жена на 90 години, не е знаела, че всеки ден е гледала художествено богатство, смятайки го за безполезна икона от Русия, която е възнамерявала да изхвърли на боклука.

Купувачите, чилийските милиардери Алваро Саиех Бендек, икономист, и брачната половинка му Ана Гусман Анфелт, проектант, го купуват за частната си сбирка. Те обаче се сблъскват с затруднение, когато френското държавно управление отхвърля да издаде лиценз за експорт на картината.

Френското държавно управление признава културното значение на шедьовъра и го афишира за национално благосъстояние. Впоследствие то дава на Лувъра 30 месеца, с цел да събере нужните средства за придобиването му. Неотдавна музеят и притежателите на картината реализираха съглашение, с което осигуриха мястото на творбата в сбирката на Лувъра. 

Директорът на Лувъра Лоранс де Карс показва вълнението си от придобиването, като декларира, че е " огромна наслада " да придобие картината. Сумата, която Лувърът е платил за нея, остава неразкрита.

Newly discovered medieval painting goes to The Louvre
— Medievalists.net (@Medievalists)
Дез Карс съобщи, че картината на Чимабуе " съставлява основен стадий в историята на изкуството, отбелязвайки завладяващия преход от икона към картина ". Скоро тя ще бъде показана дружно с " Майстора " - различен шедьовър на Чимабуе, който принадлежи към сбирките на Лувъра и чиято реституция продължава сега. "

Това обаче не е първият подобен необикновен случай. 

В Испания семейство открива, че картина, която е била в хола им от десетилетия, е на Ван Дайк и може да коства милиони. А една двойка във Англия, която полагала нов кухненски под, изровила находка от 264 редки златни монети и ги продала на търг предходната година за 845 хиляди $.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР