Открит урок по конституция ще проведе председателят на 44-то Народно

...
Открит урок по конституция ще проведе председателят на 44-то Народно
Коментари Харесай

Цвета Караянчева ще проведе открит урок по конституция в Регионалния исторически музей в Кърджали

Открит урок по конституция ще организира ръководителят на 44-то Народно заседание Цвета Караянчева в Регионалния исторически музей в Кърджали във връзка 145-та годишнина от приемането на Търновската конституция – главният закон на Третата българска страна.

 

В него ще се включат Школите по история към СУ „ П.Р.Славейков “ и СУ „ Васил Левски “ – Крумовград, както и възпитаници от ЕГ „ Христо Ботев “, СУ „ Отец Паисий “, СУ „ Йордан Йовков “, ПГЕЕ „ Капитан Петко челник “, ПГ по стопанска система „ Алеко Константинов “ и ПГТ „ Проф. доктор Асен Златаров “.


Дължим на учредителите дълбока благодарност за това, че одобряват документ, мощно либерален за времето си, който регламентира държавното устройство и подсигурява разделянето на управляващите в новоосвободена България, съобщи Караянчева.


Тя ще показа с участниците забавни обстоятелства, свързани Учредителното заседание във Велико Търново през 1879 г и напъните на тогавашните народни представители да изградят равноправна европейска страна. Присъстващите ще научат къде е направен звънецът, употребен по време на съвещанията от Антим Първи, кой провежда първият политически салон в България и на какъв брой франка е възлизала издръжката на депутатите.


Урокът ще стартира в 14 часа във фоайето на третия етаж на музея. Цвета Караянчева ще подари на училищата-участници в него екземпляри от Търновската Конституция и копия на така наречен Сребърна Конституция, издадена след провъзгласяването на независимостта на България и превръщането на княжеството в царство.


Преди това ръководителят на 44-то Народно заседание ще означи Деня на конституцията с сказка в ОУ „ Св.св. Кирил и Методий “.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР