Открит е през 2012 г. и вече е разгадан. Дали

...
Открит е през 2012 г. и вече е разгадан. Дали
Коментари Харесай

Това ли е прилеповият грип?

Открит е през 2012 година и към този момент е разгадан. Дали новият китайски грип не е точно прилепов? Това е най-горещият въпрос през днешния ден, когато се оказа, че вирусът му е прескочил по хората от змиите, които се хранят с прилепи.

Вирусите на прилеповия грип са открити през 2012 година в Южна Америка, пише . Те са от вид А, само че инфектират клетките по друг метод от другите грипни вируси. И защото може да са рискови за човечеството, то трябваше бързо да разбере по какъв начин го вършат още преди да са го заразили.

Учени от университета в Цюрих завоюваха тази конкуренция и към този момент знаят по какъв начин. Те оповестиха в сп. „ Нейчър “, че са разкрили портата („ рецептора “), която се отваря, с цел да пусне вирусите на прилеповия грип в клетките. За злощастие този рецептор е налице и в клетките на някой домашни животни и за още по-голямо злощастие – и на хората.
Грипните вируси заразяват домашните животни, като се свързват с молекулата на сиаловата киселина върху повърхността на клетките в дихателните им органи. Такива молекули има и в белите дробове на индивида и заради това той прихваща от прасетата свински грип, а от кокошките – птичи.

Вирусите на прилеповия грип обаче не се свързват с рецепторите за сиалова киселина, т.е. те проникват в клетката не по класическия път, а иначе. Оказва се, че употребяват белтъка МНС-II, който също се намира на клетъчната повърхнина. Това е обезпокоително, тъй като белтъкът се среща и при много животни като мишки, прасета и кокошки. При опитите си швейцарските учени го блокирали и се оказало, че без него вирусът на прилеповия грип не съумява да влезе в клетката.

Белтъкът е разполагаем и на повърхността на човешките имунни кафези. Това значи, пишат учените, че вируси на прилеповия грип заразяват както животни, по този начин и хора – директно или посредством промеждутъчен гостоприемник.

При това рискът от заразяване на хората с прилепов грип е доста висок, защото прилепите са 20% от всички бозайници и придвижват над 60 рискови за индивида патогена, измежду които и ебола.

„ Не ни е известно дали има случаи на заразяване на хора с прилепов грип, само че съгласно нас това е прекомерно евентуално. Инфекцията става по въздушен път, както е при свинския и птичия грип “, пишат учените.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР