Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при

...
Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при
Коментари Харесай

Регистрираха първи случай на африканска чума по свинете

Открит е нов случай на Африканска чума по свинете, при дива свиня - открита в землището на гр.Перущица, в област Пловдив. Това заяви шефът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив, Мирослав Димитров незабавно след извършеното през днешния ден съвещание на Областната епизоотична комисия.

Той сподели, че на 10 август е открит мъртвец на умряло диво прасе, което е дало позитивен резултат за вируса на АЧС. Издадена е заповед от БАБХ, за оповестяване на първично зародил случай на заболяването в гр.Перущица. Във връзка с това е неразрешен достъпът до горските територии в инфектираната зона, на повърхност от 200 квадратни километра, в землищата на ловно-стопанските региони на Брестовища, Храбрино, Кричим, Перущица, Скобелево, Устина и Петвар. Предстои претършуване на региона за умрели диви свине. В оповестените зони са неразрешени ловът и дърводобивът, уточни още Мирослав Димитров.

На съвещанието на епизоотичната комисия през днешния ден е взето решение, като е даден седемдневен период за превозване на добитата дървесина от инфектирания регион. Това би трябвало да стане при прецизно съблюдаване на ограниченията за биосигурност /дезинфекция на транспортните средства, облекло и обувки на водачите с препарат сразяващ вируса на АЧС/, сподели доктор Чавдар Чавдаров, шеф отдел "Контрол на храните " към пловдивската дирекция на БАБХ.
До момента в Пловдивска област са тествани 51 обитаеми места, от общо 74, попадащи в двадест километровите зони. Проверени са 1092 обекта, непринудено заклани са 2184 свине от вида "заден двор ", незаколените животни са 73, и са издадени 29 наставления за доброволното им заколване. До края на седмицата ще бъдат тествани и останалите 23 обитаеми места в региона, сподели още доктор Чавдаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР