Откриха скелет на гигант край Средец. Любопитната находка е открита

...
Откриха скелет на гигант край Средец. Любопитната находка е открита
Коментари Харесай

Откриха скелет на гигант край Средец

Откриха скелет на колос край Средец. Любопитната находка е открита край средецкото село Дебелт.

Скелетът е открит при избавителни разкопки в частен парцел. Останките са на човек, който е висок над 2 метра, съобщи Българска национална телевизия.

След осъществяване на антропологичното проучване е открито, че скелетът е от мъжки пол. Той е от интервала на Римската ера. Тепърва ще се търси дали има изменение в гените, които дефинират растежа и дали индивидът е страдал от гигантизъм. Първоначалните проучвания демонстрират, че неговия растеж е 2,20м.

От резервата Деултум споделят и за още една находка - двоен гроб, при който главите на покойниците са обърнати един към различен. Предполага се, че това са скелети на влюбена двойка. Предстои след антропологическото проучване на костите да се дефинират възрастта, пола и повода за гибелта на двамата.

В Южния некропол са открити близо 500 гроба. Сред тях се допуска, че има медици и фармацевти, защото някои от тях са заровени със скалпели и кутии за лекарства. Според антрополозите може да става въпрос и за зараза, поради огромния брой скелети, които са заровени относително близо едни до други и в едно и също време -средата на 2-ри век.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР