Откриха огнище на птичи грип в Цалапица, съобщиха от БАБХ. Причинителят

...
Откриха огнище на птичи грип в Цалапица, съобщиха от БАБХ.
Причинителят
Коментари Харесай

Откриха огнище на птичи грип в Цалапица

Откриха огнище на птичи грип в Цалапица, оповестиха от БАБХ.
Причинителят на заболяването е открит в птицевъден обект за развъждане на кокошки носачки, находящ се в землището на Цалапица. В животновъдния обект се отглеждат над 86 000 птици.
Около засегнатия животновъден обект са избрани 3-километрова защитна зона, в която попадат: от община Родопи - с. Цалапица и от община Стамболийски -  Стамболийски.
В 10-колиметровата, следена зона към попадат както следва: от община Съединение - Съединение, община Марица - с. Войсил, с. Бенковски, с. Радиново, с. Костиево, от община Родопи - с. Оризари, с. Кадиево, с. Златитрап, от община Стамболийски - с. Йоаким Груево, с. Куртово Конаре, с. Ново село, с. Триводици, както и от област Пазарджик, община Пазарджик - с. Хаджиево, с. Говедаре, с. Мало Конаре.
С цел ограничение на болестта и недопускане на неговото разпространяване, ще се подхващат дейности за умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни патици в обекта.
Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, артикули и странични скотски артикули, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обекта.
БАБХ припомня, че патешко месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на Инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР