Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник. За

...
Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник. За
Коментари Харесай

Излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав в Мелник

Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг, в който са положени тленните остатъци на диктатор Алексий Слав. Гробът на владетеля, който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева.

Мелник, Сандански

През юли 2012 година археолозите откриват четири гроба с тленните остатъци на двама мъже, жена и дете. Археологическите данни дават учредения на учените да считат, че гробовете са на диктатор Алексий Слав и неговото семейство. За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за проучване в лабораторията на американския университета в Станфорд.
Антон Ковачев, шеф на Археологическия музей -Сандански: ДНК е взето, само че няма с какво да бъде съпоставено, само че потвърдиха, че става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст към 45 години, дамата е 15-тина години по-млада, което удостоверява хипотезата, че би могло да е диктатор Слав.
Част от откритите тленни остатъци към този момент са сложени в мраморен саркофаг. На саркофага е сложено и изображение на двуглав орел. Той е копие на феодален монумент открит в Мелник.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР