Откраднато и обявено за издирване от Кралство Испания преди 9

...
Откраднато и обявено за издирване от Кралство Испания преди 9
Коментари Харесай

Връщат открадната преди 9 г. кола

Откраднато и оповестено за търсене от Кралство Испания преди 9 години „ БМВ Х3 “, което ръждясва на полицейски паркинг в Стара Загора, да бъде върнато назад на купувача му, български жител, разпореди състав на окръжния съд в Града на липите.

В хода на делото станало ясно че колата, която се оказала с пренабити номера на рамата, е била законно закупена в Пловдив от заралията за солидните 28 360 лева Автомобилът не бил регистриран у нас, броени дни след договорката той бил конфискуван от притежателя му поради формирано досъдебно произвеждане, а в следствие с прокурорско разпореждане – предаден за отговорно бранене в ОД на Министерство на вътрешните работи – Стара Загора.

Няколко пъти през годините купувачът правил опити да си получи назад колата, само че получавал безапелационен отвод. Аргументът бил, че досъдебното произвеждане към момента не е завършило, а единствено е спряно тъй като се водело против незнаен апаш.

104 месеца след отнемането й, съдът реши, че липсват каквито и да са съображение колата да не бъде върната на притежателя й. По нея били осъществени всички вероятни огледи, изпратено било и съответното известие до Испания, само че от там не показали никакъв интерес към возилото.

„ По делото не са налице доказателства, че продължава нуждата от осъществяването на процесуални дейности, които да оправдаят задържането на процесния автомобил. Напротив, видно от цитираното нагоре разпореждане от 30.09.2014 година, досъдебното произвеждане е спряно. Не са налице данни в наказателното произвеждане друго лице да предявява искания.

Въпреки уведомяването на формалните управляващи на Кралство Испания, страната която е оповестила автомобила за търсене, същите не са предявили искания за връщането му. При липса на спор по отношение на принадлежността на правото на благосъстоятелност върху автомобила, какъвто е сегашния случай, не е налице съображение за неговото задържане.

Това задържане се явява незаконосъобразно “, е записал измежду претекстовете за решението си съдията. Съдът е постановил прокуратурата да заплати на ищеца 1864 лева за направените от него разходи за юристи, такси и експерт по делото.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР