Отклоняването над Иран на правителствения самолет с Борисов на борда

...
Отклоняването над Иран на правителствения самолет с Борисов на борда
Коментари Харесай

И Меркел като Борисов се въртяла така над Иран през 2011-а

Отклоняването над Иран на държавния аероплан с Борисов на борда е най-маловажното от визитата в Саудитска Арабия, разяснява пред НоваТВ някогашният външен министър Соломон Паси.

И канцлерът Ангела Меркел се въртяла по същия метод на път за Индия през май 2011-та. Нашият държавен аероплан лети за Саудитска Арабия, която е най-големият зложелател на Иран и евентуално дават политически сигнал, счита Паси.

Той мисли, че Иран няма да спре самолета на Путин или Тръмп, само че стопира на Борисов и Меркел. А Саудитска Арабия е много авторитетна, една от аргументите е, че е и доста богата.

Спирането на българския държавен аероплан от Иран по пътя му към Саудитска Арабия е епизод в усложнените връзки сред двете мюсюлмански суперсили, разяснява депутата от Българска социалистическа партия и специалист по сигурността Славчо Велков пред БТВ.

" Това е политически знак на Иран към Саудитска Арабия, а не към България - във връзка на променената среда за сигурност в Персийския залив и Близкия Изток ", изясни той. Велков изясни, че сходни полети се готвят с месеци преди провеждането си и нормално се лети през Турция и Египет. Според него определеният след отхвърли на Техеран път през Ирак не е безвреден, тъй като се " Лети се над регион, където се водят бойни дейности ".

Борисов направил доста интелигентен ход, че е взел в делегацията Симеон Сакскобургготски. Освен че царят-премиер има огромно въздействие в арабския свят, а " салтанатите " в оня свят имат огромно значение, протоколът в наличието на царя е един, без него щял да е различен, изясни Соломон Паси. Вероятно Саудитска Арабия ще реалокира посланика си от Атина в София, счита той.

Припомняме, през вчерашния ден престолонаследникът на Кралство Саудитска Арабия Мохамед бин Салман Ал-Сауд посети министър-председателя Бойко Борисов в резиденция " Крал Сауд ", където българският министър председател е настанен по време на визитата си. Разговорите се състояха след срещата на Борисов с крал Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд като удостоверение на постигнатите договорености.

" Обещавам Ви, че визитата Ви ще има действителни резултати. Ние сме известни с това, че съблюдаваме обещанията си ", уточни престолонаследникът.

" Вашето посещаване тук е огромна крачка в развиването на нашите връзки ", пък бяха думите, с които кралят посрещна българския министър-председател. Премиерът Борисов и водената от него делегация бяха признати в кралския замък в Рияд в границите на първата аудиенция на толкоз високо ниво в историята на дипломатическите връзки сред двете страни, които датират от 1995 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР