„Отказвал съм това трудно заглавие, когато бях млад диригент, защото

...
„Отказвал съм това трудно заглавие, когато бях млад диригент, защото
Коментари Харесай

Маестро Павел Балев ще изпълни за пръв път в кариерата си „Хофманови разкази“ с Държавна опера – Варна

„ Отказвал съм това мъчно заглавие, когато бях млад диригент, тъй като смятах, че не съм подготвен за него. Като сюжет и драматургия, „ Хофманови разкази “ е доста комплициран пъзел, отличаващ се с особена фрагментарност. За малко време се появяват облици, които бързо изчезват, което не пречи те да бъдат подплатени със мощна артистична и звукова характерност. Постоянно се преплитат герои и сюжетни линии и цялата тази раздробеност изисква изключителна дисциплинираност от оркестъра и диригента, детайлно познаване на либретото и гъвкава реакция. Тази фрагментарност, която загатнах, не разрешава на човек да се отпусне и да се остави на потока на музиката, какъвто тук съвсем не съществува. Срещат се нахвърляни красиви изречения, за арии мъчно може да се приказва, в най-хубавия случай за някакъв романс или шансон, само че не и за песен. Самият оркестър няма комплицирани задания, само че за сметка на това му се постанова непрестанно да влиза в нови провокации като промяна на темпа, персонажи, обстановки “, изяснява спецификата на операта диригентът.

Иван Момиров

Немският публицист, композитор, диригент, музикален критик и художник Е. Т. А. Хофман е първообраз на основния воин в операта „ Хофманови разкази “ – поетът Хофман. В една радостна нощ с другари той споделя за любовта си към механичната кукла Олимпия, куртизанката Жулиета и оперната певица Антония и тези три невероятни истории отразяват в типичния тайнствен жанр на Хофман многоликите превъплъщения на човешката фикция.



С ролята на поета Хофман известният тенор Иван Момиров, роден във Варна, ще означи 25-годишната си креативна активност. „ Като чувам Иван Момиров на подготовките, мога да си показва, че „ Хофманови разкази “ в действителност ще бъде огромен триумф за него и за Варненската опера. Той е доста добре квалифициран, доста във вътрешността е проникнал в облика, навлязъл е надълбоко в цялото произведение и неговото създаване. Играе със страхотна пристрастеност, извънредно еластичен е в игра и в пеене, прави всичко с голяма мотивация и отдаденост. Това е хубаво, само че още по-хубаво е, в случай че актьорът може да убеждава със своята интерпретация. Това Иван Момиров го може, той може да убеждава и съгласно мен ще бъде доста мощен Хофман “, уверен е маестро Павел Балев.

Наред с Арията на механичната кукла, изключително известна е извънредно красивата Баркарола, в която текст и музика са съчетани в такова съвършенство, че няма по какъв начин да не се насладиш на този шансон. Всъщност Баркаролата не е от „ Хофманови разкази “, а от претърпялата крах опера на Офенбах „ Рейнски русалки “. Композиторът съживява това музикално украшение, като го внедрява в „ Хофманови разкази “, откъдето то придобива голяма известност и постоянно се извършва като независимо произведение.

„ ХОФМАНОВИ РАЗКАЗИ”



Опера от Жак Офенбах



По едноименната пиеса на Жул Барбие и Мишел Каре, основана върху приказки

на Е. Т. А. Хофман
Либрето Жул Барбие



14 юли, 21.00, Летен спектакъл. Премиера на Опера в Летния спектакъл и ММФ „ Варненско лято “ 2021



Постановъчен екип:

Диригент Павел Балев

Режисьор Урсула Хорнер – Австрия

Сценограф Мария Ветероска, Република Северна Македония

Костюмограф Мария Пупучевска, Република Северна Македония

Дизайнер осветяване – Васил Лисичов, Република Северна Македония

Диригент на хора – Цветан Крумов

Действащи лица и реализатори:



Хофман – Иван Момиров

Никлаус – Михаела Берова

Олимпия – Пламена Гиргинова

Жулиета – Димитринка Райчева

Антония – Илина Михайлова

Андреас – Даниел Христов

Кошенил – Христо Ганевски

Питикиначо – Мария Палматите

Франц – Арсений Арсов

Линдорф – Евгений Станимиров

Копелиус – Пламен Димитров

Дапертуто – Венцеслав Анастасов

Доктор Миракъл – Деян Вачков

Спаланцани – Александър Баранов

Креспел – Гео Чобанов

Гласът на майката на Антония – Силвия Ангелова

Шлемил – Свилен Николов

Лутер – Петър Петров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна

Концертмайстори: Анна Фурнаджиева, Красимир Щерев.

Асистент-режисьори: Люпка Якимовска, Иво Йорданов. Помощник-режисьори: Димитър Левичаров, Вероника Минкова. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Димитър Фурнаджиев, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР