Отказът от курса към членство в НАТО ще е сериозна

...
Отказът от курса към членство в НАТО ще е сериозна
Коментари Харесай

Руски депутат се усъмни в думите на Володимир Зеленски за НАТО

Отказът от курса към участие в НАТО ще е сериозна отстъпка за Украйна, само че ще докара до благоденствие и мир в страната. Президентът Володимир Зеленски обаче би трябвало да реализира в страната си " денацификация " и " да върне уважението към всички националности в нея, всички езици и култури ". Така разяснява вчерашно изказване на украинския водач съветският сенатор Сергей Цеков, приказвал пред " Газета ".
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 2600
" Ясно е, че Украйна не е член на НАТО. Разбираме това. С години слушахме за отворени порти, само че към този момент чуваме, че няма да влезем там. Това е истината и тя би трябвало да се признае ", сподели Зеленски във видеообръщение към водачите на страните от Обединените експедиционни сили - европейско съдружие отпред с Лондон, организиращо общи военни учения.

Според Сергей Цеков прочее няма цялостни гаранции, че Зеленски ще се откаже от линията към участие на Украйна в НАТО. Днешните политици постоянно си вземат думите обратно, показва той. Руският сенатор показва вяра, че правилото за невлизане на Киев в НАТО ще бъде подсилен от самия алианс и от други водещи страни - " освен Съединени американски щати, само че също по този начин Китай и Индия, претендиращи сега да станат центрове на мощ и въздействие ".

Зеленски прекомерно късно е осъзнал, че за Украйна е невероятно да влезе в НАТО, счита депутатът от Държавната дума Дмитрий Белик, разговарял с " Известия ". Руският политик показва " страдание, че по виновност на режима в Киев Украйна е станала за Запада разменна монета в огромната игра за реализиране на геополитически цели и влизане в борба с Русия ".

Вчера непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в НАТО постави точка в полемиката за вероятно даване на полски изтребители МиГ-29 на Украйна. Тя съобщи на онлайн брифинг, че тази концепция е " несъстоятелна ", написа " Известия " в различен материал.

По нейните думи Смит сега не се разисква въвеждането на безполетна зона над Украйна, защото НАТО не си слага за цел по-нататъшно разширение на спора, добавя всекидневникът.

Невлизането на Украйна в НАТО не трябва да се възприема като отстъпка, направена на Русия. Това единствено " отразява действителното състояние на нещата ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън, представен от Си Ен Ен, осведоми " Лента ".

Блинкън напомнил, че и преди съветската експанзия в Украйна Киев " не се е канил на другия ден да се включи в НАТО ". " Не считам, че това е отстъпка ", добавил той.

Министрите на защитата от страните в Северноатлантическия алианс се събират през днешния ден в Брюксел на изключително съвещание за Украйна. На конференция там през вчерашния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг сурово разкритикува политиката на Москва и прикани съветските военни неотложно да бъдат изтеглени от Украйна, написа " Комерсант ".

Единствената помирителна забележка на Столтенберг бе, че НАТО би трябвало да резервира " каналите за връзка с Русия за попречване на рискови обстановки ". Към украинците, в противен случай, бяха отправени думи на поддръжка и състрадание - господин Столтенберг похвали и армията на Украйна, и храбростта на жителите ѝ, и дейностите на политическото управление на страната.

От думите му прочее следваше, че алиансът няма желание радикално да преразгледа помощта за Киев - задоволителна е и сегашната поддръжка: стопански наказания против Русия, филантропична, военна и финансова помощ. Запитан за възможна интервенция на НАТО в обстановката в Украйна, както и за нови оръжейни доставки за Киев, Йенс Столтенберг отговаряше извънредно уклончиво, отбелязва вестникът.

Лидерите на НАТО считат да обсъдят рецесията към Украйна настрана на изключителна среща на върха на 24 март; през вчерашния ден стана ясно, че в нея ще взе участие и президентът на Съединени американски щати Джо Байдън. Днешната среща на военните министри пък ще протече на фона на почналите в понеделник огромни многонационални маневри на алианса " Колд риспонс ". Те събраха в Норвегия 30 000 военни от 25 страни членки на НАТО, а също по този начин от Финландия и Швеция.

НАТО особено посочи на своя уебсайт, че следващото обучение от тази серия бе оповестено още преди осем месеца и няма връзка с дейностите на Русия, добавя " Комерсант ". Според съветското посолство в Норвегия обаче, представено в публикацията, маневрите " отразяват общия блян на алианса да ускори наличието си в Северна Европа. Предпоставката ни е, че всяко увеличение на натовския боен капацитет край съветските граници не спомага за подсилване на сигурността в района ", споделят още дипломатите на Москва.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР