Oтказът от изплащане на първите три дни от болничните би

...
Oтказът от изплащане на първите три дни от болничните би
Коментари Харесай

Първите три дни от болничните трябва да се плащат, категоричен омбудсманът

" Oтказът от погашение на първите три дни от болничните би засегнало конституционните права на жителите ", това съобщи пред Българска национална телевизия омбудсманът доцент доктор Диана Ковачева.

Според нея не би трябвало да се стига до там да не се заплащат първите три дни от болничните.

" По този метод се засягат техни конституционни права. Работниците и чиновниците заплащат своите осигуровки, внасят ги в Национален осигурителен институт, а най-после се оказва, че тогава, когато са обезпечени за разнообразни обществени опасности, те на процедура не могат да получат компенсацията, което замества изгубените работни дни ", изясни тя.

Ковачева акцентира, че не вижда по какъв метод неплащането на болничните ще ограничи издаването на подправени болнични. Тя добави, че в първите дни от болничните по принцип има потребност от най-голяма поддръжка за болните.

" Когато има подправени болнични всички са ощетени - страната, самите работещи и работодатели. За това би трябвало да се търси решение, само че то не трябва да е за сметка на правата на хората, които работят, тъй като те в действителност заслужават да бъдат обезщетени ",изтъкна още тя.

По тематиката със съкратеното правосъдно произвеждане омбудсманът съобщи, че за нея най-хубавият вид е то да се отстрани за доста стеснен кръг закононарушения.

" Става въпрос за умишлените убийства, които шокират със своята свирепост, осъществени са по изключително непосилен за жертвата метод и се санкционират с най-тежките санкции, каквито са пожизнен затвор без право на подмяна и пожизнен затвор ", изясни омбудсманът.

Ковачева прикани дебата да не се политизира и да не се прибързва.

Според нея съкратеното правосъдно разследване е потребен институт и то не трябва да се отстранява напълно никога, защото по думите й сме щели да се върнем към обстановката, в която бавното правораздаване е преобладаващо.

За условното предварително освобождение Ковачева уточни, че в сходна обстановка би трябвало да се преценя с изключение на дали се е поправил причинителят, дали е бил и задоволително осъден.

" Все отново е значимо да напомним, че би трябвало да се пази престижът и независимостта на съда, тъй като това е най-важната гаранция за правдивост ", добави тя.

Доктор Ковачева означи още, че в институцията на омбудсмана продължава да получават доста недоволства от " Топлофикация - София ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР