Отказът от два хеликоптера под наем е коментиран в Министерския

...
Отказът от два хеликоптера под наем е коментиран в Министерския
Коментари Харесай

Отказваме се от хеликоптерите под наем, чакаме си нашия през декември

„ Отказът от два хеликоптера чартърен е коментиран в Министерския съвет. Ние нямаме подготвеност да подпишем подобен контракт, тъй като процедурата е напълно в интерес на изпълнителя. Става въпрос за осъществяване на услуга, а не на системата HEMS “. Това сподели нощес пред bTV министърът на превоза Георги Гвоздейков по отношение на предстоящите два хеликоптера за въздушна незабавна помощ чартърен.

По думите му услугата е единствено за хеликоптери и екипажи, до момента в който HEMS се състои от хеликоптери, инфраструктурата и здравната част. „ Към момента има развой на лицензиране на построените площадки. Нужно е време за построяването на площадки и в другите градове, където има приемащи лечебни заведения. Поне още 12 са нужни “, сподели Гвоздейков.

„ Нямаме сложна опция да проработи цялата система, с цел да бъде ефикасна за цялото общество. HEMS е потребна, когато работи на цялата територия – не в София да има, а в Бургас и Варна да няма. Нямаме подготвеност, която да прави комплексната услуга, нямаме екипи. Към момента нямаме лицензиран оператор, който да може да оперира тези хеликоптери “, добави още той.

Според него през декември ще пристигна първият хеликоптер. Останалите пет ще дойдат до 2026 година.

„ Ние сега нямаме опция за работа на системата в цялостен потенциал. Ще имаме незабавна помощ по въздуха, само че системата ще проработи поетапно. Настоящият контракт за хеликоптери няма да бъде подписан, тъй като резултатът му е покрай нула “, безапелационен е той.

В събота пък министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков съобщи, че решението да се употребява наем на два хеликоптера е извънредно скъпо и излишно. „ Един летателен час е 18 хиляди лв.. Самите хеликоптери могат да дойдат без да е оборудван наземната част, без да имаме задоволителна подготвеност за цялата логистика и в действителност без да имаме такава толкоз незабавна потребност да наемем два хеликоптера, които да работят за известно време преди да си дойдат нашите хеликоптери “, сподели той.

„ Моето мнение изрично е, че не ни би трябвало това, ще спестим доста пари. Тези два хеликоптера, които са чартърен, се оказа, че не могат да летят нощем. За какво са ни тези хеликоптери? Ето това е да вземем за пример. Има позитивни неща от предходното ръководство, има и негативни неща “, добави проф. Хинков.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР