Отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване

...
Отказът на Висшия съдебен съвет да разгледа искането за отстраняване
Коментари Харесай

Янаки Стоилов сезира ВАС и КС за отстраняването на Гешев

Отказът на Висшия правосъден съвет да прегледа настояването за премахване на основния прокурор Иван Гешев ще бъде обжалван пред Върховния административен съд. Това съобщи пред БНР правосъдният министър Янаки Стоилов. Освен това той ще сезира Конституционния съд по въпроса може ли министърът да желае основния прокурор да бъде отхвърлен.

Недопустимо ли?

Стоилов изиска Висш съдебен съвет да се произнесе за отстраняването на Гешев на база на сигнал, квалифициран от вътрешния министър Бойко Рашков. В него се твърди, че основният прокурор е нарушил закона, разпространявайки данни, събрани със СРС-та. Бяха посочени диалозите, в които взе участие президентът Румен Радев, записите с Васил Божков и чатовете сред секретаря на президента Пламен Узунов и предприемача Пламен Бобоков.

Със същия сигнал Рашков алармира за осъществено от Гешев закононарушение заместника му и началник на националното разследване Борислав Сарафов. Той пък го препрати на профилираната прокуратура.

Висш съдебен съвет отхвърли да се произнесе всъщност по настояването на Стоилов. Аргументът им бе, че то е неприемливо, защото идва от правосъдния министър.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР