Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто на клиентите им

...
Отказът на таксиметровите шофьори да връщат ресто на клиентите им
Коментари Харесай

Нарушават ли закона такситата, когато не връщат ресто?

Отказът на таксиметровите водачи да връщат ресто на клиентите им може да бъде прегледано като нелоялна комерсиална процедура. Това изясни създателят на „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в ефира на Радио Фокус. Тя посочи, че става дума за случаите, в които има повторяемост на това държание от страна на един и същи лидер на такси или на дадена компания.

Руменова се базира на Закона за отбрана на потребителите и акцентира, че всеки търговец би трябвало да извършва своята активност професионално и добросъвестно.

„ В съответния случай това значи водачите да са си набавили задоволително количество монети и банкноти, с цел да имат опция във всеки един миг да връщат на клиентите си тъкмо толкоз, колкото им дължат. Те всекидневно упражняват тази активност, имат визия хората с какви пари идват, какво им връщат. Ако се наложи, от време на време може в допълнение да се доставят с още “, разяснява тя и прикани при повече тъжби Комисията за отбрана на потребителите да преглежда тези случаи за вероятно съществуване на нелоялна комерсиална процедура, която да бъде глобена и неразрешена.

Другата способена институция, към която хората могат да се обръщат, е ИА „ Автомобилна администрация “. При ескалиране на обстановката пък да се звъни на 112 или на полицията. „ Но най-сигурният коректив на активността на търговците, най-голямата глоба идва от клиента “, посочи тя и прикани хората да дават отпор на сходни практики.

„ Независимо от претекста на потребителя да употребява таксиметрова услуга – бърза, търси комфорт или друго, той би трябвало да я получи със съответното качество и уместност. Апелирам към всички, когато им се дължи ресто, а с едно или друго пояснение то не им се връща, да упорстват в разговор с водача това да се случи, да го предупредят, че другояче ще осведомят таксиметровата компания и ще сезират виновните институции, а при нужда - фактически да го сторят. “, уточни Руменова.

Тя предложи да се вършат фотоси с данните за името на лидера на автомобила и номера му, с цел да може след това, дружно с вероятно публикуван касов бон, да се приложат към публична тъжба. „ Когато клиентите осведомят компанията, а контролните органи извършат нужните инспекции, ще се разбере и дали това е процедура на обособения водач или политика на компанията “, добави специалистът.

Руменова описа и за друга неточна процедура на таксита – откакто чуят адреса, показват твърда сума и в случай че клиентът не одобри, отхвърлят да го закарат. Така постъпва и лидерът на идващото такси. „ Ето по тази причина е значимо потребителите да не се съгласяват с никакъв тип практики, които им се костват нечестни, съмнителни и противозаконни, да ги парират с държанието си. “

Тя предложи пазарът на таксиметровите услуги да бъде подложен на специфичен мониторинг, защото по думите и не всички компании и водачи са неточни, а изрядните също като потребителите страдат от нелоялните практики на недобросъвестните. „ Институциите би трябвало да бъдат чувствитени към проблемите на потребителите и да ползват всичките си пълномощия и цялата суровост на закона, с цел да откриват нарушаванията, да ги глобяват и не разрешават. Ако не го вършат, а жителите са дейни до един миг, те ще спрат да бъдат такива, откакто виждат, че няма съответна реакция. “, сподели още тя.  

Според нея би могло да се намерения дали не са нужни законодателни промени в общия закон или в специфичен, тъй че водачите на таксита да бъдат задължени да разполагат с задоволителна наличност на монети и банкноти за връщане на ресто и/или пък безусловно всички да одобряват безкасови заплащания.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР