Отказът на Русия да приеме заключенията от доклада на независимата

...
Отказът на Русия да приеме заключенията от доклада на независимата
Коментари Харесай

Отказът на Русия да приеме доклада на WADA може да доведе до неучастие в Пьончан

Отказът на Русия да одобри заключенията от отчета на самостоятелната комисия към Световната антидопингова организация (WADA) слага под съществено подозрение присъединяване на страната на олимпийските игри в Пьончан. Това съобщи изпълнителният шеф на WADA Оливие Нигли пред " Ройтерс ". Русия, която беше уличена от самостоятелната комисия на Ричард Макларън в редовно потребление на допинг и стратегия, спонсорирана от страната, отхвърля всички обвинявания.

От 2015 година съветската антидопингова организация (RUSADA) е лишен лиценз, а възобновяване на нейните права ще бъде обсъждано на срещата на Съвета на WADA на 16 ноември в Сеул. Една от главните точки, които бяха признати от всички интернационалните федерации обаче е Русия да признае заключенията от отчета на " Макларън ". Ако това се случи RUSADA още веднъж ще бъде интернационално приета, а възможностите на съветските спортисти да вземат участие в Пьончан увеличени.

" Имаме насоки, които са признати от всички, освен това от много дълго време. Ние се ръководим от този документ и имаме вяра, че той е значим, само че до момента в който Русия не го признае няма по какъв начин да взе участие в надпревари. В случай, че страната остане несъответстваща към антидопинговите условия това ще бъде сериозна спънка за присъединяване на съветски спортисти в Пьончан ", сподели Нигли.

Според изпълнителния шеф на WADA всяка страна, която желае да взе участие на олимпийските игри би трябвало да се преценява с разпоредбите на организацията и етичния кодекс.

" Ако би трябвало да съм почтен, в съветския спорт е свършено много. Направиха огромни стъпки към оправянето с казуса, само че просто не желаят да създадат и последната, което аз не разбирам ", добави Нигли.

След публикуването на втората част от отчета на самостоятелната комисия на WADA стана ясно, че още 28 съветски спортисти са разследвани за потребление на допинг по време на игрите в Сочи през 2014 година

Наскоро МОК и WADA наказаха още няколко съветски спортисти поради проби от сочи. Шестима ски бегачи бяха глобени с лишаване на резултатите, а Александър Легков и Евгений Белов бяха осъдени доживот.

През юли 2016 година МОК сътвори две обособени комисии, които учат данните от следствията на комисията " Макларън ". Едната, която е водена от Денис Осуалд, ревизира още веднъж всички проби, които са взети от съветски спортисти. Втората комисия отпред със Самуел Шмид проверява присъединяване на чиновници на Министерството на спорта на Русия в прикриване на нарушавания.

Въз основа на отчета на тези две комисии Изпълнителният комитет на МОК ще вземе решение за присъединяване на Русия в Пьончан. Заседанието ще се организира сред 5 и 7 декември в Лозана. Олимпийските игри в Пьончан са сред 9 и 25 февруари 2018 година

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (148)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР