Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол

...
Отказът на България от дерогацията за внос на руски петрол
Коментари Харесай

Явор Куюмджиев: 4 лева за литър гориво само до седмици и напомпване на инфлацията

Отказът на България от дерогацията за импорт на съветски нефт означава увеличение на цената на горивата след няколко седмици. До през днешния ден рафинерията купуваше на 60 $ съветския нефт, от на следващия ден ще стартира да купува на 100 $, колкото е сега цената на международните пазари. Повече от 40 $ разлика – това са повече от 50% върху сегашната цена.

И в случай че бензинът и дизелът костваха сред 2,60 и 2,80 лв. доскоро, цената стартира да се качва още преди да се вземе окончателното решение, може да чакаме след няколко седмици цени към 4 лв. за литър. Това разяснява в предаването „ България, Европа и светът на фокус “ на Радио „ Фокус “ енергийният специалист Явор Куюмджиев, като добави, че всичко се прави, за да бъде ликвидирана българската енергетика.

„ Дава се един месец период на рафинерията да спре да купува съветски нефт и да стартира да купува нефт на международните пазари. От тук идва огромният проблем, тъй като по решение на Европейската комисия има таван на цената на съветския нефт от 60 $ за барел “, изясни Куюмджиев.

По думите му по този начин развилата се обстановка ще напомпа и инфлацията: „ Защото цената на горивата има голямо значение за превоза на всичко в тази страна. Хлябът, който би трябвало да стигне от завода до магазина, се транспортира с камиони, които горят гориво. Когато там се вдигне цената с 50%, всичко ще тръгне нагоре още веднъж “.

Явор Куюмджиев напомни и решението от 1 януати за ЕРП-тата да излязат на свободния пазар, което дефинира като безумно: „ На процедура финтираха предходно решение на предходния парламент, с което се забрани на българските държавни управления да освобождават пазара на електрическа енергия за битови консуматори до 1 януари 2026 година Да, официално те съблюдават това условие. Българските жители, ние всички, ще останем на контролирания пазар до 1 януари 2026 година, само че ЕРП-тата, които са нашият снабдител, от 1 януари 2024 година излизат на свободния пазар. Премахва се ролята на НЕК като публичен снабдител

Премахва се контролираният пазар с неговите наложително по-ниски цени, с цел да се резервира обществения мир, и на процедура от 1 януари 2024 година

ЕРП-тата би трябвало да излязат да купуват електричество на свободния пазар и да ни го продават на нас по контролирани цени.

Ако вземем днешната цена, която е към 23 стотинки за киловатчас, контролираната е 14 – по какъв начин ЕРП-тата от 1 януари ще купуват на 23 и ще ни продават на 14? А тези 9 стотинки разлика в техен ущърб кой ще я поеме? Откъде ще вземат парите? Колко време ще го вършат? Става въпрос да стотици милиони левове на месец. Защо се прави? Задавам въпрос и нямаме отговор. Няма напън от Брюксел това да се случва, няма някаква потребност да се прави, само че го вършат “, изясни енергийният специалист.

Инфо: plovdiv24

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР