Отказът да се предоставя оръжие на Украйна е позиция, много

...
Отказът да се предоставя оръжие на Украйна е позиция, много
Коментари Харесай

Латвийски министър: Отказът да се помага с оръжие на Украйна е предателство

Отказът да се дава оръжие на Украйна е позиция, доста близка до измяната.

Това споделя военният министър на Латвия Артис Пабрикс в изявление за рускоезичната телевизия „ Настоящее время “. Коментарът му е в отговор на въпрос от страна на водещата за позициите, които Унгария и България заемат във връзка подпомагането на Украйна с оръжие против съветската военна експанзия.

„ Говорили ли сте с сътрудниците си от тези страни, опитвали ли сте се да измененията мнението на някого? “ , пита водещата.

„ Мисля, че е допустимо да променим мнението на тези, които чуват причини. Но аз, познавате ме, не се опасявам да приказвам непосредствено. Смятам, че до известна степен тази позиция в Европейски Съюз и НАТО е доста близка до измяната. Така го виждам аз, тъй като не мога да схвана такава позиция и не я утвърждавам. Мисля, че политиците и страните в Европейски Съюз и НАТО, които поддържаха тази позиция, тези, които споменахте, ще бъдат третирани доста зле по-късно “ , е отговорът на министъра.

По съвпадане изявлението се случва ден откакто българският президент Румен Радев и представители на ГЕРБ размениха остри реплики по същата тематика. Радев е безапелационен съперник на концепцията страната ни да даде оръжие на Украйна. В Народното събрание обаче има такова желание. От ГЕРБ през вчерашния ден го опазиха с аргумента, че пасивността на България я прави да наподобява неоснователен евроатлантически сътрудник.

„ Понеже отивам на съмитите (срещите на върха  - бел. ред.) на НАТО и се срещам с всички европейски водачи – на никое място не съм срещал укор, че България е обезсърчителен член “ , отговори Румен Радев. И акцентира, че на всички места получава схващане за лимитираните благоприятни условия на българската войска.

Упрекът в изявлението на латвийския президент обаче е категоричен. Макар да не посочва непосредствено България и Унгария, той споделя:

„ Изходът от войната в Украйна ще има доста съществено отражение върху ползите на моята страна, на моя народ. Така че е въпрос на наш народен интерес Украйна да победи. Затова в този момент вие в прочут смисъл се борите за нашите ползи, за Европа, за демокрацията, за свободата. И в случай че някой в Европа не схваща това, значи, че се бори освен против ползите на Украйна, само че и против ползите на Латвия. Ако този някой е член на Европейски Съюз и НАТО и върви против ползите на моята страна, по какъв начин иначе бих могъл да го нарека? “
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР