Откакто в предизборната кампания през 2013 г. (български парламент) Лиляна

...
Откакто в предизборната кампания през 2013 г. (български парламент) Лиляна
Коментари Харесай

Хобит порасна, бебе проплака, а Контрера поиска българщина

Откакто в предизборната акция през 2013 година (български парламент) Лиляна Павлова върна живота на бременна скарида, летвата в политическия пиар се подвигна. Трудно може да се каже дали тя в този момент е прескочена, само че несъмнено се вършат опити. Кампанията за европейските избори предложи микс от " информационни решения ", които могат да се учат и след епохи в университети.

Трябва да се признае, че българските политици се стараят да са в крайник с осведомителните технологии. Кампанията бе мощно насочена към присъщата за обществените мрежи двустранна и многопластова връзка. Най-идеен се оказа Веселин Марешки. Той прикани българския народ да се снима с него или негова реклама,

 

с цел да подари на печелившия… персоналния си телефон

 

Акцията му във Фейсбук звучеше по този начин: " Селфи с Марешки! Спечели премия! Стани победител – вземи персоналния му телефон… Качвайте селфитата в мненията под видеото или запишете като коментар 23 (номера на бюлетината – бел. авт.)… А аз ще избера и победител, на който ще подаря персоналния си телефон - да му носи шанс и да се снима на воля! ". Както се вижда, Марешки вярно бе схванал, че един прекрасен джиесем вълнува народонаселението повече от 1000 негови политически идеи. Освен това добре се ориентира, че местоименията нямат изключително значение при писането в обществените мрежи.

Бизнесменът политик обаче не бе първият, който потегли да събира фотоси. Още по Великден Ева Майдел прикани българските дами и мъже хем да си боядисат в точния момент яйцата, хем да го създадат усърдно. " С първото боядисано яйце означаваме началото на най-светлия християнски празник. Изпратете ми до неделя вечерта на персонално известие фотография на вашите боядисани яйца с две имена и обитаемо място. Притежателите на най-красивите яйца ще поканя в Брюксел през юни ", звучеше поканата. Видно от офертата, тя не желаеше яйцата да се качват обществено на страницата й, а посредством персонална преписка да ги преглежда интимно.

Майдел бе права да се старае на фронта на виртуалната връзка. Все отново съперник за преференция в листата на ГЕРБ й е цялостен еврокомисар по цифровите технологии. За един месец Мария Габриел обиколи стотици селища, стисна хиляди ръце, изрече милиони мъдри думи. Като да вземем за пример: " Финансирането за безвъзмезден безжичен достъп до интернет, което община Вълчи дол завоюва в общоевропейската самодейност WIFI4EU, е обръщение за Европа, която носи изгоди за всекидневието на хората ". Така

 

Вълчи дол прати обръщение на Европа

 

с Габриел, а с Майдел си боядиса яйцата. Резултатите в градчето ще покажат коя акция е по-успешна.

Разбира се, стане ли дума за съвременни интернет времена, във всяка средностатистическа българска глава изплуват напредничави лица от демократична България. Формацията не се посрами. Стефан Тафров мазета рибата с " Царя на Организация на обединените нации " – мото, което комбинира статично изображение с клип, в който той споделя по какъв начин победил преди време Сергей Лавров, именуван цар на организацията. Асоциацията (със сигурност търсена!), че именно Тафров е царят на Организация на обединените нации, му навлече ред насмешки. По-интересно обаче е наличието на играчката закачка. В клипа Тафров споделя за големия си триумф при гласоподаване в Организация на обединените нации: България се състезавала с Беларус, Тафров работил по въпроса, само че и Лавров – в интерес на Беларус; най-после България размазала Беларус, затова и Тафров – Лавров. Всичко това поради разногласието кой да е… променлив член на Съвета за сигурност в Организация на обединените нации.

 

Само цар на политическия маркетинг

 

може да изведе тази разтърсваща история като акцент в предизборна акция. Всъщност през последния месец научихме още, че не различен, а Тафров свалил визите.

Демократична България изпъкна с още нещо. И то не бе девизът на Тома Белев " За повече гори в Европа! ", който би учудил само невежи хора, неосведомени за потенциала на Белев да залеси Стария континент. То бе методът, по който Радан Кънев гледа от всеки един афиш – с присвити очи, строго и заслужено в бъднините. Посланието е ясно – праволинеен демократ за мощна България. Само че в интернет още стои кулинарният му блог " Кухнята на занимания ". Като натюрел в действителния живот Кънев е човек, с който е прелестно да се хапва и пийва, а не е силова фигура. Грандиозна нелепост е да му се твори облик, с който се търси нов Костов.

Посвоему съвременна се оказа и " Атака ". Партията подреди листата посредством телевизионно риалити. Виж, Валери Симеонов е друга работа. Не се знае какъв брой тъкмо е съвременен, само че пък е похвално почтен. Всички предизборни обединения се вършат в името на висша цел – за България, за Европа, за по-добро бъдеще... И тая цел влиза в наименованието на политическия съюз. Коалицията на някогашния вицепремиер почете истината и непосредствено я назова: " Патриоти за Валери Симеонов ".

Голямата звезда в националистическия сегмент обаче бе партия Вътрешна македонска революционна организация. Ангел Джамбазки даде шах и мат на драгите телевизионни фенове – хем заяви, че му се родила щерка през януари, хем не желал хората да му се бъркат в персоналния живот, хем баш в акцията им сервира вестта. Негови съпартийци желаеха в българския парламент законодателни промени, с които политици да влизат в затвор поради изречени неистини (интересно, Вътрешна македонска революционна организация без управление ли ще остане?). Друг участник в листата - Кристиян Шкварек, се ускори да съди Facebook, тъй като му бил блокиран профилът.  Черешката обаче бе слоганът " Мултикултурализмът е болест и той би трябвало да бъде изкоренен ", чийто създател е чисто български родолюбец с име Карлос Контрера. 

И Българска социалистическа партия гонеше скуката. Критиките за угодливост на медиите по отношение на ГЕРБ бяха съчетани с издаване на вестник, от горе до долу отдаден на Елена Йончева. Какво ли си мисли тя за създателите в него –

 

че доста я харесват,

 

или просто им е заповядано? Иво Христов пък, нападнат, задето от критик се трансформира в деятел на Българска социалистическа партия, се защитаваше от заран до вечер с: " Кажете, има ли друга партия, която може да смъкна ГЕРБ ".  Остана усещането, че без Христов Българска социалистическа партия няма по какъв начин да смъкна ГЕРБ.

В акцията имаше още доста от същото. Габриел изясни, че българските медии са свободни, тъй като раздухали абсурда с жилищата (сякаш половината не пробваха да го потулят). Нейни сътрудници обявиха, че спънка за непознатите вложения е президентът Радев. Трети пък почетоха празника на белия щъркел. А Марешки, своеобразно талантлив, рече, че аптеките и бензиностанциите му не били негови, а на народа. Е, това да се чува!

Не бива да се не помни, че зад всяка една листа стоят най-малко двама-трима скъпоплатени експерти по " политическа връзка ", които раздават ум. Тоест много ум за следващ път бе демонстриран в страната. Скъп.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР