Откакто съществува светът, та и до днес, все още никой

...
Откакто съществува светът, та и до днес, все още никой
Коментари Харесай

Кои са 7-те вида любов според психолозите

Откакто съществува светът, та и до през днешния ден, към момента никой не може да даде тъкмо пояснение за това какво е любовта. През 80-те години на предишния век американският психолог Робърт Стърнберг създава трикомпонентна доктрина за любовта, която включва прочувствена непосредственост, пристрастеност и ангажираност. На по-късен стадий дефинира и 7 типа обич.

Тази типология ще ви помогне да определите в каква връзка сте в този момент. Разбира се, бихте могли и да не попадате в тези дефиниции.

Пристрастена обич

Това е интервалът, в който хората едвам се познават, само че се усещат взаимно привлечени. В такава връзка двама души постоянно нямат ни най-малка визия дали имат или не нещо общо, само че въпреки всичко остават дружно.

Според психолога, това въодушевление може да се трансформира в нещо по-голямо с течение на времето, само че това не всеки път се случва.

Обединяваща

В такива връзки всеки от двата колегата постоянно може да бъде себе си. В този тип обич хората нормално са обединени от общи ползи, възгледи за живота и възприятието, че са разбрани. Психолозите имат вяра, че такава фамилиарност, без пристрастеност и ангажираност, по-скоро ще докара до другарство, в сравнение с до пълноценна обич.

Празна обич

Характерна е за тези двойки, които имат взаимоотношения без фамилиарност и пристрастеност. Понякога този вид връзки се случват след огромна, пламенна обич, а от време на време и противоположното. Хората, които изпитват празна обич, могат да се трансформират, което прибавя пристрастеност към възприятията им.

Наивна обич

Този вид обич включва ангажираност и пристрастеност и е присъща за доста двойки. Двама души са в действителност привлечени един към различен и са подготвени да следват избрани обичаи като скъпи сватби, замяна на клетви, шерване на домашни отговорности, само че нямат същинска непосредственост.

Психолозите считат, че такива двойки могат да живеят дружно дълго време, само че щастието им е релативно. Всъщност те не възприемат колегата си като другар.

Романтична обич

За този тип обич е присъща пристрастеността и интимността. Партньорите се притеглят един различен и се усещат комфортно дружно, само че не са подготвени да поемат съществени задължения. Взаимоотношения от този вид постоянно не доближават равнището на общуване или брак.

Любов, в която сътрудниците са спътници в живота

Тя се състои от ангажираност и фамилиарност. Такива връзки са доста по-силни от нормалното другарство и има същинска обвързаност сред сътрудниците. И въпреки всичко това е много необикновено, тъй като в този вид обич няма пристрастеност.

Психолозите споделят, че съпътстващите видове взаимоотношения могат да зародят след дългогодишни знания или брак.

Съвършена обич

Тази обич се състои от всичките 3 съставния елемент – пристрастеност, прочувствена непосредственост и ангажираност. Нивата на тези стойности не всеки път са идентични и рядко можем да срещнем двойки или да изградим самите ние такива взаимоотношения. Въпреки това, тези които съумеят да ги изградят, в действителност се обичат и най-вероятно ще могат да живеят дружно дълго и да се любуват на брака си. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР