Откакто са се появили за първи път през епохата на

...
Откакто са се появили за първи път през епохата на
Коментари Харесай

Изследване разкрива как змиите са получили еволюционно предимство пред конкуренцията

Откакто са се появили за първи път през епохата на динозаврите, змиите " пишат " историята на еволюционния триумф, плъзвайки до съвсем всяко кътче на Земята - от океаните до върховете на дърветата. Ново проучване разказва в детайли по какъв начин тези безкраки влечуги, които са еволюирали от четирикраки гущери, са получили преимущество пред конкуренцията, съоббщава Българска телеграфна агенция. 

Учените са основали изцяло еволюционно дърво на змиите и гущерите благодарение на геномни данни, обхващащи към 1000 типа. Същевременно те са прегледали фосилните сведения и са събрали данни за храненето на змиите, анатомията на черепа, репродуктивната биология и географския ареал.

Изследователите са открили, че змиите са претърпели " взрив " на нововъведения при започване на своята история и са еволюирали с евентуално три до пет пъти по-бързи темпове в съпоставяне със своите братовчеди гущерите.

" Това е все едно гущерите да се движат във времето с постепенен мотопед или картинг, а змиите да са " Ламборгини " V12. Гущерите пътуват с градския рейс. Змиите се возят на еволюционния влак-стрела ", споделя еволюционният биолог от Мичиганския университет Даниъл Рабоски, водещ създател на проучването, оповестено в сп. " Сайънс ". 

Змиите са се появили преди към 120 милиона години. Ранните змии са имали рудиментарни крака, като най-старата известна изцяло безкрака змия е живяла преди към 85 милиона години, съгласно еволюционния биолог от университета " Джордж Вашингтон " и съавтор на проучването Александър Пайрън.

Ранните змии трансформират анатомията си по значими способи, най-много с цел да се трансфорат във високоспециализирани хищници, демонстрира проучването. Черепите им стават извънредно гъвкави, с цел да могат по-добре да улавят и гълтам плячка. Змиите получават впечатляваща система за разкриване на плячката, като обонянието им или хеморецепцията, се усъвършенства. Някои от тях развиват способността за инфрачервено зрение, всъщност трансформирайки се в датчици за топлота. Други стават отровни.

Изследователите са събрали огромен набор от данни за хранителния режим на змиите и гущерите, в това число скъпа информация за наличието на стомаха на мъртви екземпляри от музейни сбирки.

" Гущерите нормално се хранят с инсекти, паяци и сходни неща, от време на време с растения. Змиите са в действителност рискови експерти по хранене и нормално ядат гръбначни животни или странни, сложни за ястие безгръбначни. Когато змиите се хранят с безгръбначни, те постоянно гълтам рискови неща като отровни стоножки и скорпиони, слузести нездравословни охлюви или плужеци ", споделя Рабоски.

Различни групи гущери с течение на времето са станали безкраки, само че в никакъв случай не са претърпели същия постепенен разцвет като змиите.

" Змиите са доста разнообразни от другите гущери, които нямат крайници. Повечето такива гущери се ровят в пясъка или почвата, или може би пълзят в тревата. Змиите вършат всичко - от надълбоко гмуркане в кораловите рифове в океана до свръхбързо катерене по дърветата и всичко сред тях ", добавя Рабоски.

Избликът на еволюционни нововъведения при змиите настава преди към 90-110 милиона години и още веднъж по друго време след конфликта с метеорит преди 66 милиона години, който обрича динозаврите на крах, изяснява Пайрън.

Според учените змиите са били доста положителни в нововъведенията - в бързото развиване на нови черти, и са съумели да се възползват от екологичните благоприятни условия, които са се появили, като да вземем за пример когато всеобщото изгубване преди 66 милиона години унищожава доста други типове.

Най-малките от съществуващите змии са тесноустите, които са дълги към 10 сантиметра. Най-дълъг е мрежестият питон - към 6 метра. Най-голямата известна изчезнала змия е титанобоа, чиято дължина е била към 13 метра.

Учените означават още, че екологичното многообразие на 3900-те съществуващи типа змии е голямо.

Някои хора се опасяват и ненавиждат змиите, само че не и създателите на актуалното проучване. " Всичко в тях е очарователно - от метода, по който се движат, до метода, по който взаимодействат с останалите екосистеми. Те са красиви, грациозни и в множеството случаи безвредни ", споделя Пайрън. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР