Откакто на 17 февруари Законопроектът за съсловната организация и професионалната

...
Откакто на 17 февруари Законопроектът за съсловната организация и професионалната
Коментари Харесай

Училищни психолози: Закон за дейността ни е нужен, но не в този вид


Откакто на 17 февруари Законопроектът за съсловната организация и професионалната активност на психолозите мина на първо четене в здравната комисия на Народното събрание, не стихват и реакциите на съответните експерти от обществената и частната сфера. Сред тях са и учебните психолози и педагогическите съветници, като от тяхно име пред Dir.bg Рени Велчева - педагогичен консултант в 41-во Основно учебно заведение " Св. Патриарх Евтимий " в София, заключи кои са притеснителните моменти в законопроекта.

Припомняме ви, че той беше импортиран от ръководителя на здравната комисия в Народното събрание доктор Даниела Дариткова. Идеята е психолозите (дейността на психотерапевтите попада в обсега на различен закон) да упражняват специалността, единствено в случай че имат подготовка бакалавър, магистър, лекар по логика на психиката или лекар на психическите науки и са вписани в регистъра на правоспособните психолози. По думите на вносителя задачата е да се подсигуряват правата на потребителите на психически услуги.

 Правят общ указател на правоспособните психолози Виж още

Професионалната общественост на учебните психолози и педагогическите съветници са съгласни, че е нужен закон, който да регламентира квалификацията и професионалната активност на психолозите в сходство с Европейското законодателство и с действителната обстановка на професионалната общественост у нас. Имат обаче възражения против съответния законопроект. Рени Велчева, която с изключение на педагогичен консултант е и клинчен психолог изясни кои са проблмените моменти:

" Искаме да има закон и регулация, само че не в този тип. Би трябвало да има държавна регулация на нашата специалност, само че с това да се заеме някоя институция - да провежда този развой, да се свикат всички работещи в частен и държавен бранш по всички вероятни посоки, с цел да няма ощетени. Това е от социална значимост, тъй като нашите услуги са налични в областта на обществения държавен бранш, само че и в частния, където няма никаква регулация. В този смисъл е значимо да се знае кой е психолог, какъв тип психолог тъкмо е и каква подготовка му е нужна, с цел да работи.

Разписан по този начин законопроектът обаче, излиза, че Дружеството на психолозите в Република България (ДПРБ) ще легитимира обучение, добито в упълномощени образователни заведения и ще споделя какво би трябвало да се учи, с цел да се случи съответното ни участие и право на процедура. Това е неуместно, в случай, че дипломите са добити легално и университетът към този момент е дал това право. Ще се окаже по този начин, че сътрудници ще би трябвало да доучват, даже да са бакалавър или магистър по логика на психиката или магистър подаден тип логика на психиката, която не е съответно Психология на развиването. Тоест те ще би трябвало да надали не да запишат още една магистратура, което въз основата на техния добит опит в системата на учебното и предучилищното обучение е неуместно. Отделно на служба педагогичен консултант има доста експерти, които са с бакалавър или магистър по педагогика ".

Именно по тази причина съгласно нея би трябвало да се откри различен метод да се случва тази регулация - от самостоятелен орган и да се посочи с университетските психолози и с практикуващите психолози и в двата типа сфери. По думите ѝ Дружеството на психолозите в България, което има претенцията да бъде съсловна организация, действително не дава отговор на критериите и стандартите на такава съгласно текста на законопроекта.

Освен това учебните психолози и педагогичен съветници намират несъответствия и спорове с Кодекса на труда, с Административно процесуалния кодекс, със Закона за административните нарушавания и санкции. Някои от текстовете да вземем за пример позволяват инспекции при тъжба от родител.

" Ние имаме един шеф и той е шефът на съответното образователно или детско заведение и ще би трябвало да потвърждаваме своята подготвеност пред две институции - проверяващите ни по закон, които са Регионалните ръководства по образованието към съответния регионален град или област и МОН. И в случай че родител пусне тъжба до тези институции, до Етична комисия и до сдружението, то ще може да ни ревизира и да ни постанова наказания и санкции. А би трябвало единствено работодателят да може да ни глоби и ревизира. Освен това се нарушава и конфиденциалността сред клиент и психолог и кой и по какъв начин ще изземва документи? ", пита Велчева.

Не са планувани и съответни действия, които съставляват административни нарушавания, нито кое съответно административно наказване се постанова за всяко от тях, пък написа в Становището на Инициативна група " Училищни психолози и педагогичен съветници ", подадено в приемната на Народното събрание на 17 февруари, само че оповестено едвам през вчерашния ден на на институцията.

Неразбиране има и по отношение на участието във въпросното сдружение.

" Ще би трябвало да сключваме професионални застраховки, което единствено по себе си е нещо положително, само че не знаем какви ще са изискванията ѝ и от кое тъкмо ще ни пази. Не се знае и клиентът по какъв начин може да бъде предпазван и не е структурирано ясно какъв ще е методът, каква е процедурата, по която това ще се случва. Не е ясно написано и какво значи " професионална застраховка ", при кого може да се подписа, дали в случай че това е ДПРБ, това не е спор на ползи. Как и кой ще откри дали даден психолог е в обстановка на " отговорно несъблюдение на отговорностите ", в случай че клиент го съди заради други субективни аргументи и кой ще потвърди това? ДПРБ трансформира ли се в правосъдна инстанция?, питат във възраженията си пред законодателя учебните психолози.

Няма и ясно написани правила за какви спомагателни квалификации и продължаващо професионално развиване ще бъдат подпомагани експертите от сдружението.

" Много хора за наранени от законопроекта, тъй като единствено ние сме почти 1200 души педагогичен съветници и учебни психолози, само че има клинични психолози и в опазването на здравето, в обществената сфера, в Центровете за социална поддръжка и други

Отделно в случай че човек няма пари да си заплати и не е наясно с образованието на експерта и да вземем за пример не прави разлика сред психолог, психотерапвет и така нататък, е доста значимо да се намеси страната и да подаде ръка на самите психолози в този развой. Но той изисква много работа и доста добър публичен разговор, който да се случи сред всички наранени страни. В него би трябвало да вземат участие доста министерства, специалисти, сътрудници от частната процедура, от държавния браншове във всички други направения, в които има психолози ", приканва Велчева преди окончателното приемане на законопроекта.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР