Откакто майка ѝ почина на 94 г. през 2017 г.,

...
Откакто майка ѝ почина на 94 г. през 2017 г.,
Коментари Харесай

Първата жена с над $ 100 млрд. пише книги за Библията и гръцките митове

Откакто майка ѝ умря на 94 година през 2017 година, тя непроменяемо оглавяваше класациите за най-богатите дами в света. Единствената наследница на гигантската козметична компания Л‘Ореал обаче единствено преди дни стана първата бизнесдама със положение над 100 милиарда $. Според показателя на благосъстоянието на организация Блумбърг това ѝ отрежда 12-ото място в общия лист на мегабогаташите на планетата.

70-годишната Франсоаз Бетанкур Майерс, внучка на създателя на фамилната компания, написа книги сред покупко-продажбите за милиони, които подписва. Сред тях са дебели томове, отдадени на разбор на Библията, на гръцката митология и на връзките сред християни и евреи.

Другата огромна пристрастеност на милиардерката е музиката и по-специално пианото. Два рояла “Стейнуей ” и “Ямаха ” заемат почетно място в елегантния ѝ дом на два етажа в тежкарското парижко покрайнини Ньои сюр Сен, където живее от млади години на 100-ина метра от резиденцията на родителите си. Самата тя свири още от дете и е вземала уроци от Ивон Льофебур – педагожка, в чиито другарски кръгове са били фамозните композитори Габриел Форе и Морис Равел.

Драматичните обрати в живота на фамилията на Франсоаз са почтени за сапунка, която би приковала големи тълпи от фенове в праймтайма. Всъщност сценаристите незабавно усетиха златната опция и разказът за “аферата Бетанкур ”, която пълнеше първите страници на вестниците в продължение на месеци, неотдавна се трансформира в трисериен документален филм, предаван по “Нетфликс ”.

Историята на Франсоаз Бетанкур Майерс е белязана от дългата сянка на майка ѝ Лилиан Бетанкур, която наследява империята “Л‘Ореал ” от личния си татко, химик, почнал бизнеса с произвеждане и продажба на синтетични бои за коса в парижки салони. Майката на Лилиан умира, когато тя е на 5 година, и момичето стартира работа в семейната фабрика на 15, като печата логото на компанията върху бутилките с шампоан. Когато татко ѝ умира през 1957 година, единствената щерка се озовава отпред на всесилен холдинг, само че фактическото управление се реализира от един правилен чиновник – основния изпълнителен шеф Франсоа Дал. През 9-те десетилетия на живота си Лилиан е известна главно с това, което е, а не с това, което прави. Жени се за Андре Бетанкур – министър по времето на Шарл дьо Гол, и се отдава на първокласен живот, като даже си купува остров на Сейшелите.



Франсоаз, която е само дете, се ражда през 1953 година, само че връзката майка - щерка е комплицирана и объркана през цялото време. Лилиан се разболява от туберкулоза и дълго време живее надалеч от бебето, до момента в който се възвръща в разнообразни снаториуми. По-късно родителите не разрешават на момичето да върви на учебно заведение от боязън да не бъде отвлечено против откуп, по тази причина то се образова единствено вкъщи и пианото е единствената му разтуха в златната клетка. Богатата наследница може да излиза само с телохранител.

Днес богаташката признава, че към момента избира да вечеря с дребен кръг другари, в сравнение с да подвига блестящи и шумни празненства, за които биха говорили всички. В биографична книга, която журналистът Том Санктън ѝ посвещава през 2017 година, близки разкриват, че за разлика от майка си Франсоаз не обича лукса и светския живот, а избира да е измежду най-любимите си същества – брачна половинка си, децата си и лабрадора си. Облича се в строги костюми с панталон и шалове, може да бъде разпозната по дългите си пуснати черни коси и дебели рамки за очила, като грим си разрешава единствено черна очна линия.

Най-богатата наследничка в света се дами, когато е едвам на 19 година, за Жан-Пиер Майерс - наследник на управител в “Л‘Ореал ”, произхождащ от заможно еврейско банкерско семейство. Двойката подписва брак съвсем скрито в Тоскана в Италия – на сватбата са поканени само 9 души, само че след завръщането в Париж е вдигнато многолюдно празненство. 

Пет години по-късно се разкрива, че както дядо ѝ по майчина линия Южен Шулер, по този начин и татко ѝ Андре Бетанкур са били членове на крайнодясно, антисемитско придвижване преди Втората международна война. В същото време дядото на брачна половинка ѝ е бил равин, погубен в Аушвиц, а децата ѝ Жан-Виктор и Никола са възпитавани като евреи.

Независимо от тази неприятна обстановка в фамилията Франсоаз остава близка с татко си до гибелта му през 2007 година Скоро по-късно избухва шумният скандал, прочут като “аферата Бетанкур ”. Той стартира с обвиняванията на Франсоаз против един от най-близките хора от обкръжението на майка ѝ -  светския фотограф Франсоа-Мари Бание, че е манипулирал старата вдовица да го обсипва с дарове на стойност над 1 милиард евро, в това число творби на изкуството, пари и застраховки живот. Дъщерята твърди, че осемдесетгодишната ѝ майка е душевен нестабилна и е обработвана за приемане на облаги от антуража си. Чашата прелива, когато излиза наяве, че Лилиан има намерение да осинови Бание и да го направи единствен правоприемник на благосъстоянието си.

Спорът се разраства в политическа сага през 2010 година, когато става ясно, че икономът на Лилиан скрито е записвал доста от нейните диалози. Записите разкриват, че собственичката на козметичния колос държи стотици милиони евро в секрети швейцарски банкови сметки и е обсъждала с данъчни специалисти разнообразни тактики за укриване на приходи. В абсурда бе забъркан даже някогашният президент Никола Саркози поради сенчесто финансиране на изборната му акция през 2007 година През 2015 година осем членове на обкръжението на старата милиардерка, в това число Бание, бяха наказани по тази причина, че са злоупотребили със слабостта ѝ. Фотографът получи две години и половина затвор и трябваше да заплати 158 милиона евро обезщетение. Според прокуратурата той е направлявал богаташката “като паяк, плетящ мрежите си към нея ”. Бание апелира, присъдата му бе сменена с 4 година условно, а санкцията му бе понижена неведнъж.

Междувременно стана ясно, че Лилиан страда от деменция и беше сложена под попечителството на щерка си и двамата си внуци - орис, която за нея бе “най-лошият ѝ призрачен сън ”. В последна сметка малко преди гибелта ѝ в фамилията настъпи помиряване. Скоро по-късно Франсоаз призна, че постоянно е била близка с майка си, преди в живота им да се намесят външни хора, които са се пробвали да се възползват от нея.

В книгата си Том Санктън разказва най-богатата жена в света като сдържана и “живееща в личния си пашкул ”.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР