Откакто има домашни животни хората спорят кой е по-умен –

...
Откакто има домашни животни хората спорят кой е по-умен –
Коментари Харесай

Кой е по-умен: кучето или котката?

Откакто има домашни животни хората спорят кой е по-умен – правилният надзирател и другар на индивида или постоянно оцеляващата котка. Но ново проучване наподобява дава отговор на този въпрос, или най-малко доколкото невроните играят някаква роля в интелигентността. Сред хищниците кучетата имат удивително компактен церебрален кортекс, написа obekti.bg, базирайки се на Science Alert.
Международен екип от учени проучва нагънатите външни пластове на мозъка при разнообразни хищни животни, в това число и при котките, и кучетата. Целта на проучването е била да ревизира дали условията по улавянето на плячка значи по-голям брой кортикални неврони. От една страна, е явно, че ловуването на плячка изисква специфични държания, които е напълно евентуално да изискват сериозна мозъчна мощ.
За сравнението сред животните не е задоволително единствено да се съпоставят теглата на мозъците им. Трябва да се вземе поради и отношението сред тежестта на мозъка на животното, както и неговото общо тегло. Отделно, броят на невронните кафези от дълго време се приема като доста по-добър аршин за относителния капацитет на мозъчните процеси, които обработват информация.
“Вярвам, че абсолютният брой на невроните, който има едно животно, и изключително тези, които се намират в церебралния кортекс, предопределя благосъстоянието на тяхното вътрешно ментално положение и тяхната дарба да предскажат какво ще се случи в средата им въз основа на минал опит”, изяснява Сузана Херкулано-Хузел от университета Вандербилт в Съединени американски щати.
При предходни проучвания оценките са открили, че котките евентуално имат към 300 милиона неврона, което е към два пъти повече от 160-те милиона неврона на кучетата. Но в този момент излиза наяве, че този резултат не е правилен. Новото проучване е определило съществуването на 530 милиона неврона при кучетата, и на 250 милиона неврона при котките. Кучетата са имали повече неврони от всеки проучен див звяр, даже и макар обстоятелството, че не са имали най-големи мозъци.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР