Откакто Формула 1 въведе в употреба системата DRS в началото

...
Откакто Формула 1 въведе в употреба системата DRS в началото
Коментари Харесай

Отново една DRS зона на „Сузука“

Откакто Формула 1 вкара в приложимост системата DRS при започване на 2011 година пистата „ Сузука “ в Япония е една от дребното, на които водачите постоянно са имали опция единствено един път в границите на обиколката да отварят задното си крило. Това постоянно се е случвало на старт-финалната права, а през 2022 година още веднъж единствено на нея водачите ще могат да употребяват системата си за понижаване на челното противодействие. 

Точката за активация още веднъж ще бъде позиционирана 100 метра преди финалната линия, която се намира в самото начало на правата. Спрямо последното издание на Гран При на Япония през 2019 година обаче, точката за засичане на разликата ще бъде изместена.

В предишното тя бе директно преди шиканата в края на обиколка, до момента в който в този момент това ще се случва на изхода от предходния завой - „ 130R “. Най-вероятно причина за това решение на автобус шефа Едуардо Фрейтас е случилото се в Гран При на Саудитска Арабия по-рано тази година.

В Джеда Шарл Леклер и Макс Верстапен съзнателно връщаха газта и даже удряха спирачките много преди зоната за прекъсване за последния завой, с цел да бъдат зад своя противник на влизането в кривата и да могат да задействат DRS-а на старт-финалната права. В следствие Фрейтас и неговият сътрудник Нилс Витих започнаха да местят точките на засичане на разликата отвън зоните за прекъсване за остри завои, с цел да се избегнат огромни произшествия, каквито можеше да има в Саудитска Арабия. 

Освен „ Сузука “ другите писти, които са част от календара във Формула 1 през 2022 година и имат единствено една зона за активиране на DRS са „ Имола “ и трасето в Монако. През предишния сезон „ Лусайл “ в Катар също имаше една DRS зона, като това може да се резервира и при завръщането на Гран При на Катар в календара на Формула 1 следващата година.

Тенденцията в последните години е трасетата да имат най-малко две, а към този момент на много места и по три зони за активиране на DRS в границите на обиколката. По-рано този сезон в Австралия бе изработен опит и с четвърта DRS зона, само че след недоволства на водачите тя бе отстранена преди съботната подготовка.

Гледайте спорт на MAX с най-вълнуващите надпревари от MotoGP, WRC, NASCAR и Supercars, онлайн, единствено в ефира на MAX Sport.

Снимки: Gettyimages
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР