Откакто дойде на власт, новото испанско правителство начело с лидера

...
Откакто дойде на власт, новото испанско правителство начело с лидера
Коментари Харесай

Баски и каталунци помогнаха на новия испански премиер, но са скептични към него

Откакто пристигна на власт, новото испанско държавно управление отпред с водача на социалистическата партия Педро Санчес получава похвали за проевропейската си позиция и прогресивните си политики. На 17 юни то реши да приюти избавителния транспортен съд " Акуариус ", който се луташе в интернационалните води в продължение на два дни с повече от 600 души на борда, откакто не бе признат от Италия и Малта.

Не всички в Испания обаче са удовлетворени от дейностите на новото държавно управление. Баските и каталунските националисти, които изиграха фундаментална роля в непредвиденото идване на власт на Санчес, изпитват смесени усеща към новия водач на страната и държавното управление.

Санчес встъпи в служба като нов министър председател на Испания на 2 юни, ден откакто избор на съмнение смъкна от власт неговия противник от консервативната Народна партия Мариано Рахой. Сега той оглавява държавно управление на малцинството, подкрепяно от крайнолевия блок " Подемос " и други партии, измежду които баските (Баската националистическа партия и " Обединете страната на баските " ) и каталунските (Републиканска левица на Каталуня и Европейската демократична партия на Каталуня) националисти.

С други думи, Санчес през днешния ден е министър председател на Испания, тъй като съумя да завоюва поддръжката на гореспоменатите партии. Той реализира това с заричане да спомогне за баския кротичък развой и да прекрати действието на член 155 от конституцията на Каталуня.

Член 155 бе употребен от държавното управление в Мадрид, с цел да се приключи автономията на района, откакто в него се организира референдум за самостоятелност през октомври 2017 година, който бе разгласен за противозаконен от испанските съдилища.

В деня, когато Санчес пое властта, ново държавно управление встъпи в служба в Каталуня, поставяйки автоматизирано завършек на малко повече от седемте месеца на директно ръководство от централното държавно управление в Мадрид. Освен това, на 8 юни държавното управление разгласи, че стопира директния финансов надзор, натрапен на Каталуня на съображение член 155. Въпреки това

новият министър председател не даде на каталунските националисти всичко, което желаеха.

Още от септември 2015 година Мадрид надзирава потреблението на средства от Регионалния фонд за ликвидност от каталунското държавно управление, с цел да е несъмнено, че парите не отиват за финансиране на придвижването за самостоятелност в района. Като част от този развой, на каталунските управляващи им бе подредено да изпращат в Мадрид ежемесечни отчети. Правителството на Санчес съобщи, че ще продължи да изисква отчетите. В Каталуня това се възприема като знак, че Санчес не е сериозен по въпроса с нормализацията.

Каталунското държавно управление също по този начин към момента чака Санчес да освободи " политическите пандизчии ", вкарани в пандиза след противоречивия избор за самостоятелност. Освен това каталунците желаят новия министър председател да предприеме стъпки за прекратяването на преследването на политици националисти, които са още в заточение като някогашния каталунски министър председател Карлес Пучдемон, който в този момент е в Германия.

До този миг Санчес не направи нищо за решаването на тези въпроси. Хосе Луис Абалос, учредителен секретар на социалистическата партия, съобщи, че решението за политическите пандизчии и изгнаниците се взима единствено от съда.

Точно като каталунците, баските националисти, които помогнаха на новото държавно управление да завоюва вота на доверие, също не са напълно уверени в уговорката на Санчес към нормализацията и разговора. Арналдо Отеги, водач на партията " Обединете страната на баските ", неотдавна съобщи, че не преглежда социалистическата партия като " същинска опция за демократизация на испанската страна ".

Отеги поддържа Санчес и партията му както за цялостното използване на член 155 за Каталуня, по този начин също и за промяната на наказателния кодекс, която разрешава отцепници да бъдат вкарвани в пандиза, и сподели, че ще прави оценка социалистическата партия по отношение на бъдещите ѝ дейности и ще чака " да види какви стъпки ще предприеме тя ". Някои назначения, които Санчес направи в държавното управление, към този момент обезпокоиха каталунските и баските националисти, и съгласно някои,

унищожиха останалата вяра за същински договаряния.

Новият министър председател назначи Жозеп Борел, някогашен ръководител на Европейския парламент, за външен министър.
Борел бе упрекван, че поддържа Антитерористичните групи за освобождение (ГАЛ) - антибаска паравоенна формация, обвързвана със социалистическата партия.

Друг удар за баските и каталунските сепаратисти бе назначението за вътрешен министър на консервативния арбитър Фернандо Гранде-Марласка, прочут със своите сурови присъди против отцепници и неохотата си при следствието на изказвания за измъчване на политически деятели. Гранде-Марласка бе забъркан в шест от деветте случая, в които Европейският съд по правата на индивида след това осъди испанската страна за това, че не е разследвала изказванията за измъчване на арестувани.

Исабел Селаа, новата министърка на образованието, преди време лансираше премахването на задължението за огромните компании да оферират услуги на баски език. Новите министри на защитата и правораздаването също са обсъждани като проблематични политически фигури от баските и каталунските националисти.

Санчес сега е сред чука и наковалнята. Той се нуждае от поддръжката на каталунските и баските националисти в Народното събрание, с цел да остане на власт, само че рискува да загуби гласовете на испанските гласоподаватели, в случай че предприеме стъпки за нормализация.

С отдръпването от основни за каталунската автономност въпроси и със противоречивите държавни назначения, той към този момент отблъсна от себе си доста баски и каталунци. Освен това крайнолявата " Подемос " - друга партия, която бе основна за идването на власт на Санчес, изрази запасите си по отношение на състава на държавното управление.

Общо взето, макар хвалбите в чужбина, държавното управление на Санчес е изолирано и нежно. То се състои от министри и съветници, които като че ли са определени, с цел да харесат на крайнодясната съпротива (Народната партия и " Сиудаданос " ), а не на крайнолевите му и националистически съдружници. Шансовете за почтен, градивен разговор сред сепаратистките сили и Мадрид към момента наподобяват по този начин дребни, както и преди. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР