Откъде си набавят кислород астронавтите, особено при продължителни мисии? В

...
Откъде си набавят кислород астронавтите, особено при продължителни мисии? В
Коментари Харесай

Технология с мощни магнити осигурява кислород за дишане в Космоса

Откъде си набират О2 астронавтите, изключително при продължителни задачи? В Международната галактическа станция (МКС) кислородът да вземем за пример се създава от галванична клетка, която разделя водата на водород и О2. Проблемът в тази ситуация е, че заради неналичието на гравитация, формираните мехурчета не се издигат нагоре, а остават да плуват в размера на течността. Специални центрофуги се употребяват за добиване на газове от течности и в случай че една галактическа станция към момента може да одобри този метод, то адаптирането на тази технология за пътешестване до Марс да вземем за пример ще има огромна маса и ниска надеждност, което прави потреблението й безсмислено.

Международен екип от учени от Университета на Колорадо в Боулдър, Съединени американски щати, и Университета на Уоруик, Обединеното кралство, са разкрили нов метод за добиване на газове от течности благодарение на мощни магнити при нулева гравитация или  най-поне микрогравитация. Този способ образува основата на рентабилна и жизнеспособна технология, способна да обезпечи на астронавтите О2 за дишане по време на излизания в открития Космос.

Тестовете на новата технология са извършени в Германия, благодарение на изследователския комплекс Bremen Drop Tower. В този комплекс специфична удароустойчива капсула се пуска от височина 150 метра и е в режим на свободно рухване за 9,2 секунди. Това разрешава провеждането на опити при липса на гравитация.  „ След няколко години аналитични проучвания и компютърни симулации, получихме първите на практика доказателства, че концепцията за магнитно добиване на газове от течност ще работи в безтегловност “, пишат откривателите.

Възможността за електро и фотолиза на водата ще реши незабавно два казуса – да бъде получен нужния за дишането О2 и водород, който обаче може да бъде употребен в качеството на енергоносител и гориво за галактическия транспортен съд. Като не престават работата в тази посока, откривателите възнамеряват да основат първия първообраз на животоподдържаща система, която ще употребява магнитно добиване и делене на газовете. Вероятно в бъдеще този първообраз ще бъде доставен на галактическата станция, където ще бъде тестван в действителни условия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР