Откъде идват предметите в Британския музей?

...
Британският музей, най-старият национален публичен музей в света, беше подложен
Коментари Харесай

Британският музей, най-старият национален публичен музей в света, беше подложен на нарастващ натиск след кражбата на повече от 2000 предмета по-рано този месец.

С провеждането на полицейски разследвания Джордж Озбърн, председател на Британския музей, каза, че е можело да се направи повече за предотвратяване на кражбите, което доведе до оставката на директора на музея Хартвиг ​​Фишер.

Въпреки че някои предмети впоследствие бяха открити, кражбите повдигнаха въпроси относно опазването на предметите в музея и възобновиха дискусиите относно репатрирането и реституцията на съхраняваните там предмети.

Говорител на музея каза: „Британският музей напълно признава сложната история на предметите в колекцията и признава нашата отговорност да ангажираме публиката относно тяхната взаимосвързана история в съвременния свят.“

Основан през 1753 г., музеят отваря врати за първи път през 1759 г. Разположен в центъра на Лондон, Британският музей, една от най-популярните туристически атракции в града с четири милиона посетители през 2022 г., предлага безплатен достъп до постоянната си колекция.

Британският музей получи 47,8 милиона британски лири (61 милиона щатски долара) приходи и 20 милиона британски лири (25 милиона щатски долара) капиталова помощ от правителствения отдел за цифрови технологии, култура, медии и спорт през финансовата 2022/23 година.< /p>

От 2001 г. насам музеят е придобил колекции на стойност £111 млн. ($140 млн.), според годишния му отчет [PDF].

Какво има в музея?

Британският музей призна, че не разполага с пълни данни за около осем милиона предмета в своята колекция.

Най-старият предмет е инструментът за рязане на камъни Olduvai, който е на около 1,8 милиона години, открит в ранен къмпинг в Танзания.

Британският музей отдавна признава, че някои от предметите, които съхранява, са оспорвани – напомняне за колониалните подвизи на Великобритания. По-долу са някои от най-известните предмети на музея.

Rosetta Stone 

Произход: Египет 

Един от най-известните предмети в Британския музей е Розетският камък. Част от по-голяма плоча, камъкът е издълбал в нея указ с три различни писания – йероглифи (14 реда), демотично-египетско писмо (32 реда) и старогръцки (54 реда).

Камъкът е намерен случайно от войници в армията на Наполеон, които са воювали в Египет от 1798 до 1801 г. След поражението на Наполеон камъкът е изпратен в Англия през 1802 г.

Длъжностни лица от Египет оттогава настояват камъкът да бъде върнат в страната му на произход.

Скулптурите на Партенона

Произход: Гърция 

Известни също като Елгинските мрамори, скулптурите на Партенона са част от фриз от Древна Гърция, който е украсявал храма на Атина на Акропола в Атина. 17-те скулптури и 15-те метопи от оригиналния фриз в Британския музей са направени между 447 г. пр. н. е. и 423 г. пр. н. е.

Те бяха премахнати от Томас Брус, 7-ми граф на Елгин, когато Гърция беше под управлението на Османската империя. Гърция за първи път отправи официално искане за постоянно връщане на всички скулптури в колекцията на музея през 1983 г.

Озбърн, председателят на музея, проведе разговори с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за заемане на някои от скулптурите на Гърция в замяна на гръцки артефакти.

Бенински бронзови медали

Произход: град Бенин 

Бенинските бронзове са поредица от отлети плочи и скулптури, които са украсявали кралския дворец на Кралство Бенин, днешната столица на щата Едо в Нигерия. Бронзът е изработен най-малко от 16-ти век от опитни занаятчии.

Бенин Сити стана част от Британската империя през 1897 г. до 1960 г. След превземането на Бенин Сити от британските сили британските сили разграбиха много от паметниците и дворците. Някои бяха подарени на кралица Виктория, а други бяха продадени частно или се озоваха в музеи по света.

Представители на кралския дворец на Бенин направиха изявления, в които поискаха връщането на бронзовите медали, а федералното министерство на информацията и културата на Нигерия също поиска от Британския музей да върне артикулите през 2021 г.

Вазата Портланд

Произход: Италия 

Портландската ваза е стъклена амфора с две дръжки, за която се смята, че датира от първи век по време на управлението на римския император Август. Виолетово-синята стъклена ваза включва седем фигури, змия и две глави с бради и рога.

Вазата беше част от колекцията на семейство Барберини. През 1790 г. британският посланик в Неапол купува вазата и след това тя е продадена на херцогинята на Портланд. Той е в Британския музей от 1810 г. и е закупен от музея през 1945 г.

Ламасу

Произход: Ирак 

Казва се, че гипсовата статуя на крилат лъв с човешка глава е ограждала вратата на тронната зала на северозападния дворец на Ашурнасирпал, неоасирийския цар, в Нимруд, древен град, разположен в Ирак, на 30 км южно на град Мосул.

Смята се, че датира от 865 г. пр. н. е. до 860 г. пр. н. е. Разкопан е от Остин Хенри Леярд и е придобит от музея през 1851 г.

През последните години Британският музей репатрира предмети, незаконно взети от Ирак по време на инвазията през 2003 г., които бяха открити от властите в Обединеното кралство.

Hoa Hakananai’a и Moai Hava

Произход: Рапа Нуи

Музеят е дом на два моаи от Рапа Нуи (Великденския остров) в източна Полинезия. Моаите са мегалитни статуи, издълбани от базалт, датиращи от 1000-1200 г. Те са били поставени на церемониални платформи и са описани като живите лица на предците.

Статуите се озоваха в Британския музей чрез британски изследователски кораб, който беше отведен до местоположението на Моаи Хава. Екипажът събра първия моаи през 1868 г. и откри втори. Те бяха донесени във Великобритания, като единият беше предложен на кралица Виктория, а другият дарен на Британския музей.

През юли 2019 г. от името на Рапа Нуи беше направено искане за връщането на Hoa Hakananai’a и Moai Hava.

Мрамори Амаравати 

Произход: Индия 

Колекцията от 120 скулптури, изработени от варовик, известен като мрамор Паналд, беше открита от ступата Амаравати в Андхра Прадеш, югоизточна Индия. Голямото светилище на Амаравати е основано около 200 г. пр.н.е. – смята се, че е един от най-старите будистки паметници в Индия.

Мраморите дойдоха в Англия след изкопаването им през 1816-17 г. от британски изследователски екип, като повече от 120 бяха изпратени до Британския музей.

Препоръките на инструкторката към придворните дами

Произход: Китай 

Уведомленията на инструкторката към придворните дами е свитък, датиращ между 400 и 700 г. сл. Хр. Обикновено се показва само шест седмици в годината поради предпазни мерки за опазване. Свитъкът изобразява поетична наративна картина върху коприна от поета Джан Хуа.

Свитъкът е закупен от Британския музей от капитан Кларънс Джонсън, който е бил в Пекин през 1900 г. по време на Боксерското въстание.

Китайските държавни медии наскоро призоваха Британския музей да върне китайски артефакти след неотдавнашната кражба в музея.

Мокомокай

Произход: Нова Зеландия

Той моко са запазени глави на маори. Запазването на глави в маорската култура се прави в чест на мъртвия човек. В момента Британският музей има в архивите си седем запазени татуирани глави на маори. Нова Зеландия поиска реституцията на Toi moko.

Повече от 6000 човешки останки са под грижите на Британския музей. От 1997 г. насам музеят е получил осем заявления за човешки останки в музея.

Съкровището на Оксус 

Произход: Таджикистан

Съкровището от Оксус датира от времето на Ахеменидската империя от 5-ти до 3-ти век пр. н. е. и представлява колекция от 180 златни и сребърни парчета, намерени в река Оксус. Те са открити близо до град Тахт-и Сангин в Таджикистан между 1876-1880 г. Колекцията в Британския музей включва ръкавици, златна колесница и други статуетки.

Откъде идват артикулите?

Според ръководството за онлайн търсене на музея, Британският музей работи върху разширяването на своята база данни от най-малко 40 години и дори с повече от два милиона записа е каталогизирал само „около половината от колекцията“.

Продължава да се споменава, че „в много случаи най-новите изследвания все още не са добавени. Ще има грешки и пропуски, но музеят избира да публикува данните, вместо да ги задържи, докато не бъдат завършени.”

През април 2020 г. музеят стартира основно обновяване на своята онлайн колекция. Според съобщението за пресата, 4,5 милиона обекта и 1,9 милиона изображения са били предоставени на обществеността.

Пресслужбата на музея каза пред Al Jazeera, че процесът на цифровизация ще бъде завършен възможно най-скоро.

Анализ на Ал Джазира на онлайн базата данни на Британския музей към 30 август установи, че 2,2 милиона предмета от най-малко 212 различни страни по света са били каталогизирани.

Най-малко 649 727 артикула са категоризирани като произведени, придобити или намерени в Обединеното кралство, като повечето – 625 371 – са от Англия.

Извън Обединеното кралство музейната база данни върна 164 140 резултата от Ирак, следвана от Италия (147 697), Египет (119 854), Франция (81 980), Турция (73 922), Германия (66 273), Гърция (64 928), Китай (58 749) и Индия (52 518).

Таблицата по-долу предоставя разбивка по държави на каталогизираната колекция на музея. Използвайте функцията за търсене, за да намерите вашата страна.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР