Отивайки към седми поредни избори за 3 години, Възраждане, създавайки

...
Отивайки към седми поредни избори за 3 години, Възраждане, създавайки
Коментари Харесай

Промяна в Изборния кодекс на „Възраждане“ може да спре манипулирането на изборните резултати

„ Отивайки към седми следващи избори за 3 години, „ Възраждане ", създавайки структури в цялата страна, съумя да придобие цялостна картина върху порочния модел, по който се организират изборите в България. Говорим за незаконна скица, в която са се манипулирали резултатите през целия по този начин наименуван преход - започвайки от локалните феодали и пазаруването на гласове, минавайки през престъпни детайли, ромски тартори в махали и села, неща, които всички знаем, само че не се приказва с години. ", сподели националният представител Даниел Проданов на конференция в Българска телеграфна агенция.

Група народни представители от „ Възраждане " в петък внесоха Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс.

„ Подготвили сме законодателни промени, с които ще разбираем с каква мотивация и каква е задачата за смяната на Изборния кодекс, като измененията главно са фокусирани върху работата на районните комисии. Това е извънредно належащо да се направи, с цел да можем да защитим вота на българските гласоподаватели. Установихме с огромна доза сигурност, че в Районните изборни комисии има доста притеснителни моменти при отчитането на изборните резултати, също по този начин и при тяхното взаимоотношение с " Информационно обслужване ". ", добави Проданов.

Основните ремонти, които са заложили от „ Възраждане " в Изборния кодекс /ИК/ касаят работата на РИК.

„ През времето на избори сме срещнали някои фрапиращи нарушавания, които считаме, че водят до голямо отклоняване в изборните резултати. Смятаме, че това може да бъде решено доста бързо с елементарни механически корекции, които са няколко. ", разяснява на конференцията националният представител Искра Михайлова.

В законопроекта е записано условието за авансово оповестени от всеки РИК/ОИК по инструкции на ЦИК зони за всяко деяние и те да са уеднаквени за всеки РИК, като те следва да са най-малко 3: приемане на протоколи от РИК, " Информационно обслужване " и наново броене.

„ Към днешна дата преброяването се случва на всевъзможни места в РИК, в това число и в коридори и задни стаи, до които нямат достъп представителите на партиите, което е неприемливо. ", сподели Михайлова и добави: „ Нужно е видеонаблюдение на обособените зони и лъчение в действително време. РИК-овете са доста по-малко на брой от секционните изборни комисии и това елементарно може да се осъществя. Видеонаблюдението в РИК повтаря предварителната защита и контрола от към този момент въведеното в СИК. " Освен това от „ Възраждане " ще упорстват да се вдигне броят на представители и покровители на партиите в обособените зони от един на три.

„ Членове на РИК, които вземат участие в наново броене, би трябвало да поставят своя автограф дружно с този на членовете на секционните комисии, че са взели участие в това броене. Като повторното броене би трябвало също по този начин да се прави от най-малко двама членове на РИК от разнообразни партии или обединения. ", безапелационна е Михайлова.
Една от точките в законопроекта също по този начин е условие за най-малко приблизително обучение за всички длъжности в СИК, както и увеличение на възнаграждението на управителните постове.

„ С тези промени ще избегнем носенето на чували за броене в коридори или задни стаи, до които представителите и покровителите нямат достъп. Ще ограничим опцията на сътрудници от избрани партии да диктуват ремонти на член на СИК, както и ограничение на опцията да се вършат еднолични ремонти в протокола от хората, които са отишли да предават. С увеличението на представителите и покровителите на партии в обособените зони подсигуряваме повече надзор върху дейностите на членовете както на РИК, по този начин и на СИК. Ще се ограничи също по този начин влизането на СИК в РИК/ОИК от задни входове или места, на които нямат право със съдействието на членове на РИК, което отстранява всеки надзор върху протокол, бюлетини и дейностите на СИК и РИК. ", сподели в умозаключение Искра Михайлова.

" Тези изборни операции, които се правят от ГЕРБ и Движение за права и свободи, а по места и с партньорството на по-малки организации, би трябвало да бъдат спрени. Резултатите на тези две политически обединения постоянно са раздути, а българският народ не знае какъв е действителният резултат на изборите през последните 30 години. В оптимално огромна степен ще ограничим тези процеси. Крайно време е да създадем по този начин, че изборите да бъдат почтени. ", добави Даниел Проданов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР