Отиващото правителство на Марио Драги и американският производител на чипове

...
Отиващото правителство на Марио Драги и американският производител на чипове
Коментари Харесай

Intel избра град в Северна Италия за своя нов завод за чипове

Отиващото държавно управление на Марио Драги и американският производител на чипове избраха град Вигазио за желано място за нова фабрика за чипове в Италия. Градът се намира в североизточния район Венето, а инвестицията е за милиарди евро, оповестява Reuters.

Тя е част от по-широк проект, разгласен от американския производител на чипове предишния март за вложение на до 80 милиарда евро през идващото десетилетие в създаване на голям брой уреди в цяла Европа.

С първичен капитал от 4.5 милиарда евро, който се чака да нарасне с течение на времето, Intel споделя, че италианският цех ще сътвори 1500 работни места, плюс спомагателни 3500 работни места във веригата на доставки. Фабриката най-вероятно ще стартира да оперира през 2025 година Тя ще бъде модернизиран цех за пакетиране и сглобяване на полупроводници, употребяващ нови технологии.

Помолени да не бъдат назовавани заради чувствителността на въпроса, източниците споделиха, че страните са постигнали в детайли изцяло съглашение при започване на септември, само че няма да бъде направено обществено известие преди резултата от парламентарните избори в неделя.

Говорител на Intel не разяснява, защото договарянията не престават и са поверителни. От офиса на Драги също отхвърлиха коментар.

Разположен покрай Верона, на стратегическата автомагистрала и железопътна линия Бренер, Вигазио е пожеланият вид от лист с два обекта, който включва и един в северозападния район Пиемонт. Наред с други аргументи градът е добре обвързван с Германия и по-специално с град Магдебург, където Intel ще построи две заводи, добави един от източниците. Intel и държавното управление също в началото са обмисляли градове в районите Ломбардия, Пулия и Сицилия.

Близките сътрудници на Драги се стремят да влязат в подмолни договаряния с евентуалните си наследници, с цел да избегнат всевъзможен риск договорката да бъде оспорена от новото държавно управление на Италия, споделиха източниците на Reuters. Te отхвърлиха да дават повече детайлности, само че Reuters по-рано заяви, че Рим е подготвен да финансира до 40% от общите вложения на Intel в Италия.

Държавният принос към капиталовата стратегия на Intel е нещо, което безусловно би трябвало да бъде споделено със идващото държавно управление, преди възможна договорка да бъде формализирана, сподели един от източниците, добавяйки, че Драги може да разреши на идващото държавно управление да заяви новината.

За да подтиква вътрешното произвеждане на чипове, Рим води договаряния и с френско-италианския STMicroelectronics, тайванските производители на чипове MEMC Electronic Materials Inc и TSMC, както и Israeli Tower Semiconductor, които Intel закупи по-рано тази година.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР