Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут вчера обяви извънредно

...
Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут вчера обяви извънредно
Коментари Харесай

Кметицата на Чикаго обяви извънредно положение заради очакван наплив на мигранти

Отиващият си кмет на Чикаго Лори Лайтфут през вчерашния ден разгласи изключително състояние в отговор на хилядите мигранти, които са се открили в града, постоянно при тежки условия на живот, откакто са пресекли южната граница на Съединени американски щати, с цел да търсят леговище, съобщи Асошиейтед прес.

 

Заповедта беляза най-мрачната прогноза на отиващата си администрация за това по какъв начин ще се оправят най-уязвимите новопристигнали в Чикаго, до момента в който градът се приготвя за идния завършек на финансовата помощ за тях.

 

Това се случи девет месеца откакто губернаторът на Тексас Грег Абът, републиканец, стартира да насочва скорошни бежанци от Централна и Южна Америка към Чикаго с еднопосочни автобусни пътувания с аргумента, че демократичните " градове-убежища " би трябвало с подготвеност да поемат по-голяма част от тежестта, произлизаща от рецесията по границата.

 

Оттогава в града са пристигнали повече от 8000 такива мигранти, което през вчерашния ден Лайтфут назова " политически трик " от страна на Абът, като в същото време призна, че рейсовете няма да спрат.

 

" Достигнахме сериозна точка в реакцията си на нашата филантропична рецесия, създадена най-вече от него за цинични политически цели ", сподели Лайтфут на конференция, като означи, че още 48 фамилии са били " изпратени " от Тексас този следобяд.

 

Подписана по-малко от седмица преди Лайтфут да напусне поста си, декларацията за изключително състояние освобождава администрацията на кмета да разполага с изключителни средства и да изиска помощта на Националната армия на Илинойс, макар че Лайтфут посочи, че последното средство не е належащо - към този момент.

 

Но защото федералните гранични ограничавания от времето на пандемията изтичат тази седмица, най-лошото евентуално занапред следва. Тази мярка, известна като “Разпоредба 42 ”, разреши незабавното експулсиране на търсещите леговище на границата сред Съединени американски щати и Мексико, с цел да се ограничи възможното разпространяване на заболявания, и нейният край може да значи нова епоха на рекордна миграция в границите на няколко дни.

 

 

Източник Българска телеграфна агенция

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР