Отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет не беше

...
Отиващия си вече състав на Висшия съдебен съвет не беше
Коментари Харесай

Калин Калпакчиев обвини съдебнитя съвет в зависимости и поддържане на връзки със силните на деня

Отиващия си към този момент състав на Висшия правосъден съвет не беше самостоятелен орган, а хората от болшинството в него поддържаха връзка със мощните на деня, заключи през днешния ден по Би Ти Ви арбитър Калин Калпакчиев, който беше част от опозицията в съвета. Той напомни, че неналичието на самостоятелност на Висш съдебен съвет е посочена от Европейската комисия, Съвета на Европа, и от Държавния департамент на Съединени американски щати.

" Това беше съветът, който ще се запомни с есемеса до премиера Борисов от член на Висш съдебен съвет ", уточни Калпакчиев. Той добави, че кадровиците към ръководителя на Върховния административен съд Георги Колев и основния прокурор Сотир Цацаров са се събирали по кабинетите си преди съвещания и там са вземали решения, които след това единствено са официализирали.

Магистратът напомни, че сегашният Висш съдебен съвет е почнал активността си с " много противоречивото предопределение на основния прокурор " и е траял с ред предизвикващи дискусия избирания на ръководители на разнообразни съдилища. В някои случаи (напр. назначение на външен арбитър за ръководител на областен съд) непосредствено се стигало до конфликт с наредбите.

Калпакчиев изясни, че с малко на брой свои колеги-съмишленици са се противопоставяли на противозаконни решения на съвета и диктата, който се е упражнявал от него, само че причините им са срещнали " стена от безмълвие ". Той разяснява и че Висш съдебен съвет се е провалил в налагането на етични стандарти след отхвърли да проверява " Яневагейт " и " Цумгейт ".

Калпакчиев се разгласи за понижаване на парламентарната квота във Висш съдебен съвет, тъй като, по думите му, тя е изгубила конституционната си функционалност – да защищава кадровия орган от капсулиране и да пази ползите на обществото. Той разгласи, че след края на мандата на Висш съдебен съвет се връща като арбитър в системата и няма да влиза в политиката.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новият Висш съдебен съвет (35)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР